Thursday, December 31, 2009

Selamat Tahun Baru 2010!

Selamat Tahun baru untuk semua pengunjung blog ini.

Tahun baru, azam baru ye. Macamana dengan azam nak turunkan berat badan? Rasanya semua orang mempunyai keingiinan mendapat berat badan ideal kan? Jom kita sama-sama berusaha ke arah itu tahun ini ye. :)


Friday, December 25, 2009

Snek Sihat untuk menurunkan berat badan

Bagaimana memilih snek terbaik snek dalam pelan menurunkan berat badan?



Snek yang sihat sedikit sebanyak boleh membantu kita dalam menguruskan berat badan.

Setelah mengambil Herbalife shake untuk sarapan, kadang-kadang kita akan berasa lapar menunggu waktu makan tengahari. Dulu sewaktu memulakan program menurunkan berat badan dengan Herbalife, ketika semangat sungguh tinggi, shake waktu breakfast sudah cukup menngenyangkan sehingga lunch. Tapi sekarang ni masuk pukul 10-11 pagi je dah terasa lapar.

Selalunya aku akan ambil teamix waktu ni dan minum air dengan banyak. Tetapi sekiranya perlu, sebenarnya kita boleh ambil snek yang sihat untuk mengatasi rasa lapar ini. Daripada apa yang aku baca, rasa lapar ini adalah kerana paras metabolisme sudah tinggi dan perlu kita ambil snek untuk mengekalkan paras metabolisme ini.

Selain itu snek juga boleh membantu dalam mengawal makan kita supaya tidak mengambil makanan secara waktu berlebihan pada waktu makan yang seterusnya nanti. Yang paling penting snek yang perlu diambil mestilah seimbang, dan dalam kuantiti yang betul.

Selain daripada buah-buahan atau sayuran mentah untuk snek, kita juga boleh ambil shake sewaktu snek. Ini merupakan snek yang terbaik dalam mengawal berat badan dan metabolisme badan kita.

Ambil snek dalam kuantiti 100 jumlah kalori supaya berada dalam jumlah bilangan kalori harian yang dikawal. Makanan seperti lobak, angur dan plain popcorn berada dlm kategori 100 kalori.

Berikut merupakan kumpulan makanan yang boleh diambil sebagai snek :-

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran - Ini merupakan snek tanpa lemak, dan bilangan kalori yang paling sedikit. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga membekalkan vitamin, mineral, fiber dan lain-lain nutrien.

2. Bijiran penuh (Whole grains) - Snek jenis Whole-grain sangat tinggi fiber dan karbohidrat kompleks, yang dapat memberikan tenaga yang berpanjangan. Antara yang boleh diambil ialah biskut bijiran penuh rendah lemak.

3. Kekacang dan bijirin - Kekacang dan bijirin membekalkan protein, jadi dapat memberikan kita rasa kenyang yg lebih panjang. Walaupun ada antara kekacang yang tinggi lemak, tetapi lemak yg dibekalkan biasanya jenis lemak baik iaitu monounsaturated fat. Kekacang dan bijirin agak tinggi kalori jadi tidak boleh diambil dalam kuantiti yang banyak

Tips: Kekacang yang paling baik ialah almond mentah seperti yang dijual di Carrefour atau Giant, untuk rasa yang lebih sedap. Boleh dimakan tidak melebihi daripada 7 butir sehari.

4. Produk tenusu rendah lemak - Keju, yogurt dan lain-lain produk tenusu adalah bagus sebagai sumber kalsium dan protein, dan juga mempunyai pelbagai vitamin dan mineral. Tetapi produk tenusu adalah tinggi kandungan lemak, jadi pilih jenis rendah lemak. Ada yogurt yang mempunyai tinggi kandungan gula, jadi cari jenis rendah kalori atau versi 'light'.

Contoh:-

Sumber: MayoClinic

Wednesday, December 23, 2009

Public Holiday

Oleh kerana bulan Disember ni terlalu banyak cuti, maka pejabat Herbalife pun akan tutup dan penghantaran delivery akan sedikit terjejas.

Maklumat penghantaran ialah seperti berikut:-

Cuti hari Krismas (25/12/2009)
Selangor & WP
Untuk tempahan yang dibuat pada 24 Disember 2009 sebelum 2 petang, barang akan diterima mulai 28 Disember 2009.

Lain-lain
Untuk tempahan yang dibuat pada 24 Disember 2009 sebelum 2 petang, barang akan diterima mulai 29 Disember 2009.

Cuti Tahun Baru
Selangor & WP
Untuk tempahan yang dibuat pada 31 Disember 2009 sebelum 2 petang, barang akan diterima mulai 4 Januari 2010.

Lain-lain
Untuk tempahan yang dibuat pada 31 Disember 2009 sebelum 2 petang, barang akan diterima mulai 4 Januari 2010.

Jadi kepada ahli yang membuat tempahan harap maklum dengan tempoh penghantaran yang di atas ye.

Herbalife dalam Mingguan Wanita

Dapat email daripada Herbalife mengenai artikel yang akan keluar dalam Mingguan Wanita :-

Herbalife Malaysia akan memaparkan artikel mengenai “Herbalife Menyangkal Lima Mitos Mengenai Metabolisme” dalam majalah Mingguan Wanita keluaran 25hb Disember 2009. Dapatkan naskah anda di kedai-kedai buku utama bermula 24 Disember 2009!


Nak kena beli ni. Maybe nanti boleh scan artikel tu kat sini.

Thursday, December 17, 2009

Selamat Menyambut Tahun Baru

Kepada semua pengunjung blog, Selamat menyambut 1 Muharram 1431 H.

Semoga di tahun baru ini lebih mendekatkan kita ke arah jalan-jalan kebaikan, dan mendapat keberkatan Allah.

Sunday, December 6, 2009

Sudah kembali :D


Alhamdulillah...setelah semuanya berjalan lancar, aku sudah kembali dengan ke rumah semalam, dan kembali bekerja hari ini.Dua minggu tidak dapat online, agak sengasara sebenarnya tetapi oleh kerana keadaan tidak mengizinkan, terpaksa redha. Yang penting, dalam masa dua minggu tu banyak pengalaman yang aku dapat, yang mungkin tidak dapat ditukar ganti.

Terima kasih kepada semua yang menghantar email dan mesej dalam Facebook bertanyakan mengenai Herbalife, dan ada juga yang wish Birthday. Harap dapat beri sedikit masa untuk menjawab semua pertanyaan yang diemailkan kerana ada beratus-ratus email yang perlu di baca dan dijawab. InsyaAllah, semua email dan mesej akan dijawab satu persatu.

Ada juga mesej/email yang perlu jawapan segera tetapi oleh kerana sekarang je lah masa dapat dibaca, mungkin ada yang terasa hati kerana pertanyaan/permintaan tidak berjawab. Ribuan maaf dipinta sekiranya ada yang berkecil hati.

Untuk pengetahuan, sebenarnya dua minggu menghilang ialah kerana aku terpaksa menguruskan anak-anak untuk ditinggalkan di Malaysia, dan kemudian pergi bekerja sambil berjalan ke UK dan Northen Ireland. Aku ke sana dari 22Nov hingga 3Dec yang lalu. InsyaAllah, cerita perjalanan dan gambar-gambar akan diupload sedikit masa lagi dalam personal blog aku nanti.

Untuk masa ni aku kena sambung membaca dan menjawab ratusan email, dan menguruskan semua kerja tertangguh di ofis. Urusan Herbalife akan disiapkan sedikit demi sedikit.

Terima kasih kepada yang memahami.It's good to be back ;)

Penafian Tuntutan Ahli Bebas Herbalife

Disertakan Jenis-jenis Penafian Tuntutan dalam semua post blog Coach Bebas Herbalife Aziera Yazid:-

1. Kesemua Gambar Testimoni Atau Keberkesanan Produk:

"Keputusan Adalah Tidak Tipikal. Hasil Individu Mungkin Berbeza-Beza"

2. Kesemua Gambar Gaya Hidup Atau Pendapatan:

"Pendapatan Tertakluk Kepada Individu Digambarkan Dan Bukan Purata."

3. Kesemua Imej-Imej Produk Herbalife:

"Produk-Produk Ini Tidak Bertujuan Untuk Mendiagnos, Merawat, mencegah Atau Mengubat Mana-Mana Penyakit."

Coach Herbalife

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...