Coach Herbalife

Wednesday, December 29, 2010

Y-E-S (Year-End-Scale)


Tinggal beberapa hari sahaja lagi tahun baru akan menjelang. Year End Sale pun akan berakhir juga.

Sambil-sambil kita semua sibuk mengejar masa dan mengorek duit simpanan untuk dibelanjakan semasa musim potongan hebat di semua pasaraya waktu YES ni, kita pun kena bersiap sedia untuk menghadapi tahun baru.

Biasanya setiap awal tahun, semua orang masing-masing akan mula ‘set’kan azam tahun baru. Tak kisahlah nak create azam yang baru ke atau rewrite balik azam yang tak tercapai tahun lepas, tapi masing-masing ada keinginan untuk dicapai pada tahun ni.

Majoritinya, walaupun bukan semua, akan meletakkan salah satu azam iaitu untuk kurus pada tahun baru ini. Kalau tak cakap nak kurus pun, at least nak kurangkan berat badan. Ramai jugak yang setkan terus target berat pada tahun 2011. Ini lebih baik.

Azam is good,’ coz azam yang kita letakkan itu ialah ‘goal’ atau matlamat yang ingin kita capai. Untuk berjaya, adalah penting kita set dulu apa yang ingin kita capai. Ini akan lebih mendorong kita untuk mencapai kejayaan. Tetapi kita harus set goal yang boleh dicapai. Jangan set impossible goals. Nanti bila terlalu susah nak capai, kita pulak hilang keyakinan diri, ataupun membuatkan kita mudah putus asa.

Seelok-eloknya pada masa sekarang ni, selain daripada kita membakar kalori dengan berjalan di sekeliling pasaraya mencari barang-barang ‘On Sale’, kita juga harus mengukur berapa berat badan kita yang terkini. Berat badan pada akhir tahun 2010. Ini yang saya namakan Y-E-S.

Bila dah tahu berat pada akhir tahun 2010 ni, maka mudahlah kita membuat azam dan nekad berat badan/ target weight yang ingin dicapai sepanjang tahun 2011. Mungkin pada akhir tahun 2011 nanti, berapakan berat yang ingin kita perolehi.Dengan pengurangan 0.5 kg setiap minggu pun, akan menjadikan kita seorang yang slim dalam masa setahun (Kalau turun 0.5 kg seminggu,boleh turun 2kg sebulan dan 24kg setahun)

Untuk memudahkan lagi perjalanan kita, dan sebagai satu motivasi, lebih baik kalau kita pecahkan azam dan target weight kita kepada beberapa bahagian. Contohnya, pada akhir suku tahun 2011 kita dah berjaya turunkan 10kg atau berapa kg yang kita nak, bergantung kepada berat badan kita. Pada masa tu nanti kalau berat badan kita masih belum berubah, atau makin bertambah, peluang untuk berubah dan nak insaf pun, dah tak terlalu lambat.

So, don’t forget to get your Yead-End-Scale, and set your target weight for 2011!

Picture Source

Dapatkan hasil yang permanent


Minggu lepas, waktu mengadap TV, sempatlah aku dan suami tengok rerun Biggest Loser Season 5, yang dimenangi oleh seorang wanita, Ali. Masa final weight in sebelum diorang choose siapa yang masuk Final, ada seorang contestant wanita , Kelly, yang berjaya turun dengan banyak. Masa episode tu, dia pakai track bottom dengan T-Shirt je.
Then tiba-tiba suami aku cakap, “ Tengok dia tu pakai tracksuit pun masih nampak kurus”.
Kemudian aku pun terus terfikir, betul jugak tu kan. Kalau kita dah kurus, dan dapat bentuk badan yang menarik, tak perlulah pakai pakaian ketat-ketat atau seksi untuk menunjukkan parts badan kita. Even kalau pakai baju yang longgar-longgar pun, kalau kita dah kurus dan berjaya menurunkan berat badan, orang akan perasan juga.
Apa yang aku nak, walaupun aku cuma pakai baju kurung sahaja, orang dah boleh nampak aku dah dapat berat yang terbaik untuk diri aku ni. Tak perlu berkebaya ketat atau berseluar skinny.
Samalah juga dengan penggunaan ‘korset’ yang katanya dapat memperbaiki kontur badan dan melentikkan part-part yang berkaitan.
Sebenarnya dah banyak kali juga aku mintak izin dari suami untuk beli corset yang sangat mahal tu, tapi dia tak pernah izinkan. Baik masa aku masih gemuk, sampailah sekarang ni yang dah tak berapa gemuk. Bukanlah nak percaya pun setakat korset dapat bantu turunkan berat badan, tapi hanya untuk cuba, manalah tahu bentuk badan aku boleh jadi ‘fit’ kalau menurut daripada iklan untuk produk tersebut. Tapi dia berkeras memang tak izinkan.
Now, bila dia tiba-tiba sebut macam tu, aku pun dah dapat fikir balik. Buat apa nak tunjuk badan lentik pada orang lain kalau hakikatnya berat badan kita masih obese dan overweight? Buat apa nak tunjuk yang bentuk badan kita menarik dengan orang lain, tapi bila bukak je corset tu, depan suami, lemak-lemak pada badan kembali ke tempat yang asal.
Alhamdulillah, nasib baik suami tercinta tak izinkan aku beli corset tu. Baru kurasa hikmahnya sekarang ni. Aku rasa amat lega sebab tidak terjebak dengan hutang semata-mata untuk menggunakan corset mahal tu.
Apa yang kita perlu kita usahakan ialah sesuatu yang permanent bukannya sementara atau hiasan semata-mata. Biar orang tak nampak pinggang kita semakin mengecil, perut kita dah kurang lemak, tapi kita sendiri dapat rasa perubahan pada tahap kesihatan kita. Kerana apa yang orang nampak tak penting Apa yang penting ialah diri kita sendiri dan bagaimana kita menjaga kesihatan kita.
Tak perlulah kita berbelanja dan mengeluarkan duit yang banyak dengan harapan kita akan mendapat bentuk badan yang menarik, walaupun hakikatnya hasilnya adalah sementara. Apa yang kita perlu buat ialah bertukar kepada cara hidup yang sihat. Hasilnya, sesuatu yang kekal dan membahagiakan kita. Cubalah!

Monday, December 27, 2010

New shake in the house


Strawberry + Tropical fruit = bubble gum flavor

Haha..that's what I think.

Actually, after 2 tahun guna Herbalife, this is the first time aku cuba perisa Strawberry. Maybe influenced by my sister yang cakap Strawberry tak sedap langsung, terus tak berani nak beli. But recently my friend cakap, kalau mix strawberry dgn Tropical Fruit akan dapat rasa yang sedap, so inilah masanya untuk cuba.

Now dah 2 hari aku cuba perisa ni, for breakfast semalam dan hari ni. For lunch still maintain dgn perisa chocolate kegemaranku. Semalam payah sikit nak telan, dan duk pikir-pikir apa sebenarnya rasa tu. Pagi tadi dah ok dan dah boleh terima. Rasanya memang mcm bubble gum yang bulat-bulat tu. Sambil minum shake sambil duk terbayangkan tgh chewing bubble gum tu haha.

Tropical fruit memang manis sikit, especially kalau campur dgn bahan-bahan lain. Selama ni aku memang suka campur dgn chocolate, memang sedap.

Tapi yg bestnya strawberry campur tropical ni, shkae jadi smooth je. Sebab dua-dua jenis ni mudah larut. Tak macam chocolate yang paling suka berketul-ketul.

Lepas ni nak cuba ambil strawberry sahaj, tak tahulah sama ada boleh terima atau tidak .

Jadi, untuk sesiapa yang nak cuba ubah selera, bolehlah try perisa ni. Hopefully anda akan suka.

Wednesday, December 15, 2010

2 tahun yang hebat dengan Herbalife



Bila orang tanya, dah berapa lama dengan Herbalife ni? Aku pun duk kira-kira...alamak tak perasan pulak dah masuk 2 tahun.

Hmmm..hebat ke 2 tahun tu? Of course lah hebat. Sebab selepas 2 tahun ni aku masih rasa gembira kerana berjaya turun berat yang banyak, dan masih mampu untuk maintain berat yang hilang tu.

Hinggakan sekarang ni kalau jumpa orang yang baru kenal x sampai 2tahun, susah betul nak describe macamana aku dulu sebelum ni. Kalau nak samakan dgn orang pun, mcm tak patut pulak rasanya.

Orang lain : "Akak ni dah lama ke dengan Herbalife ni? Kenapa akak amik Herbalife"

Aku: "Oh...akak dulukan, badan sama macam Kakak ni, atau si dia ni".

Orang itu: "Yeke? Tak percaya lah".

Hinggakan baru-baru ni pun aku ditegur supaya letak lebih banyak gambar "sebelum" sebab semua orang dah tak boleh bayangkan masa aku gemuk dulu. Boleh tak gitu?

Takpelah, baru-baru ni pun masa backup PC before format, ada jugak jumpa beberapa gambar masa mula-mula ada handphone dgn camera 3-4 tahun dulu. So bolehlah nanti aku letak kat sini.

Selepas 2 tahun yang hebat ni adakah aku akan terus dengan Herbalife? Of course. Sebabnya? Untuk maintain berat badan. Selain daripada tu nak galakkan masyarakat sekeliling untuk diet cara sihat.

Seperti yang kita tahum rakyat Malaysia skrg memang dah peka dengan berat badan dan kesihatan. Pencarian google untuk tahun 2010 ni pun, keyword tertinggi ialah "Bagaimana nak kurus" atau "Bagaimana nak gemuk". Jadinya bila ada je peluang orang boleh turun berat badan, semua nak ikut.

Tak kisahlah dengan skip meals ke, tak makan nasi ke tapi boleh makan fast food sume, tampal sana sini untuk kurus, atau lain-lain..mesti akan ada pengikutnya. Semuanya nak kurus, semuanya nak diet. Cuma masalahnya nak tahu mana satu diet yang sihat atau tidak, itu yang susah.

Lagi satu, somebody told me, nak turunkan berat badan memang senang. Anda boleh cari dan jumpa 1000 jenis cara untuk turun badan dengan cepat, tapi cara anda mengekalkannya tu yang paling susah dan penting. Dan bagaimana pulak tahap kesihatan badan anda selepas turun berat yang banyak tu?

Dalam masa 2 tahun ni aku rasa hebat kerana aku tahu aku menikmati sarapan pagi yang menyihatkan setiap pagi. Aku tahu cara untuk turunkan berat badan sekiranya berat aku naik lebih sikit selepas aktiviti-aktiviti yang melibatkan makanan dan rehat berlebihan.

Cari kepada sesiapa yang belum jumpa cara yang sesuai, atau masih mencari cara untuk turun.naik berat badan dengan sihat, bolehlah email saya untuk nasihat. I love sharing!





Saturday, December 4, 2010

34 tahun sudah...

Alhamdulillah, pada 1hb Disember yang lalu genaplah usiaku menjangkau 34 tahun. Pada umur ini,tiada apa yang lebih membanggakan selain daripada menyambutnya dengan keluarga tersayang, . Alhamdulillah, syukur.

Kepada kawan-kawan yang menyampaikan ucapan selamat di Facebook, terima kasih tak terhingga. Walau pun tidak mengharap, tetapi timbul sedikit rasa seronok bila ramai yang memberikan ucapan dan mendoakan yang terbaik untuk diri kita. Sekurang-kurangnya ini membuktikan ramai yang masih mengingati dan menghargai persahabatan yang terjalin selama ini.

Selain daripada ucapan, ada juga terima beberapa cenderahati daripada kawan-kawan rapat. Suka sangat! Ada juga yang menghadiahkan kek. Maknanya dalam beberapa hari ini memang menjamah kek yang menyelerakan, tetapi manis dan berkalori tinggi itu huhuhu.

Kebetulan pulak hari jadi aku ni dekat-dekat dengan my little baby boy, Afiq yang mencapai usia 4 tahun pada 26 November lepas. So, suami tercinta merangkap ayah kepada Afiq, dah belikan kami sebiji cheese cake dari Secret Recipes sebagai tanda sambutan kami empat beranak. Hmm...walaupun lebih daripada separuh dah diberikan kepada kawan-kawan di pejabat, masih ada lagi dalam peti ais tu yang belum habis. Asyik-asyik rasa nak menjamah je. Bahaya betul!

Tak apalah kan, sekali sekala orang kata. Yang penting kita tahu hadnya, dan sedar bila kita perlu berhenti. Lagipun, bila rasa macam berat dah naik sikit, kita sendiri sedar dan tahu untuk berusaha kembali menurunkan berat. Asalkan kita tahu cara berkesan.

Tuesday, November 16, 2010

Selamat Hari Raya AidilAdha 2010

Hari Raya Korban akan berlangsung esok. Ramai yang akan bercuti panjang, dan ada yang dah mula bercuti pun.

Untuk itu, saya cuma nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha. Saya akan beraya di Rawang dan akan kembali semula ke Kuantan pada hari Ahad. Sesiapa yang ingin menghubungi saya boleh email atau hantar sms.

Semoga anda menyambut Raya ini dengan penuh kebahagian. Jangan makan daging banyak sangat ;)

Monday, November 8, 2010

Telefon saya rosak



Kepada semua ahli yang cuba menghubungi saya di nombor yang saya dah berikan sebelum ini, sila hubungi saya di nombor yang lain iaitu 017-9360797 (line Maxis).

Nombor line Celcom saya masih aktif tetapi handphone tersebut rosak sejak dari hari Khamis lagi. Insya-Allah nombor tersebut boleh digunakan semula dalam sedikit masa lagi. Buat masa ni segala sms/pertanyaan mengenai Herbalife, sila gunakan nombor di atas.

Monday, October 25, 2010

Local Getaway Vacation Experience


Kata-kata tidak dapat menggambarkan betapa seronoknya pengalaman berada di Club Med Cherating bersama team Herbalife yang lain. Memang rasa bertuah sangat dapat berpeluang bercuti bersama keluarga di Club mewah macam ni.


Bukan senang dapat berada di sana. Nak pergi sendiri mungkin tak mampu rasanya. Syukurlah dengan peluang yang diberikan Herbalife, dapat juga merasa percutian 5 bintang ni. Even anak-anak pun cukup enjoy dengan pengalaman berada di sana, sampai sekarang tak habis-habis lagi bercerita.
Semuanya hasil kerja keras yang berbaloi. Diharapkan tahun depan pun diberi peluang untuk menikmati pengalaman macam ni. Harapnya ada juga ahli lain yang sama-sama dapat menikmatinya. Memang peluang yang tak patut dilepaskan.

Jadi jom kita sama-sama setkan azam dan target, supaya dapat bercuti bersama-sama ye.


We'll be back next year!

* Pendapatan tertakluk kepada invididu (atau contoh )digambarkan dan bukan purata

Tuesday, October 5, 2010

To scale or not to scale


Kali ni nak kisahkan sedikit mengenai perangai orang dengan penimbang.

Ada orang yang malu dengan penimbang
Ada yang hari-hari pun nak timbang
Ada yang konsisten, dan setkan diri untuk menimbang seminggu atau dua minggu sekali

Mana yang paling baik sebenarnyaya?

Of course, orang yang tidak pernah menimbang ialah orang yang paling selesa dengan dirinya sendiri. Sama ada dia memang kurus, atau obese, dia telah menerima hakikat dengan berat badan dirinya dan tidak inginkan sebarang perubahan. Kalau berat tu memang kekal tak apalah. Tapi kalau berat semakin lama semakin naik tanpa disedari, atau diingini, ini akan mengundang bahaya di masa hadapan, kerana orang yang obese mudah mendapat penyakit.

Kalau nak turun banyak elok timbang seminggu sekali. Sebab, kalau penurunan terlalu perlahan akan menyebabkan anda mudah kecewa dan mungkin berputus asa. Ingatlah bahawa tahap kesihatan bukan ditentukan oleh penimbang semata-mata. Sedari perubahan pada diri sendiri. Betapa anda lebih bertenaga, dan rasa lebih sihat. Berapa banyak ukuran pinggang yang berkurang? Adakah anda kelihatan lebih menarik di hadapan cermin? Take note dengan perubahan diri dan perasaan anda sendiri.

However, sekiranya anda sedang maintain atau ada sedikit sahaja hendak diturunkan, menimbang dengan lebih kerap akan membantu anda untuk maintain dan tidak terlebih. Sebab bila kesedaran diri dah ada, anda sendiri akan tahu bila masa anda kena mula berdiet semula ketika berat semakin naik. Dan percayalah, menurut kajian, orang yang mempunyai penimbang, dan selalu menimbang berat tidak akan menjadi obese, selagi dia masih sedar dengan matlamat untuk kekal sihat.

Herbalife is all over Malaysia!

Haha... Herbalife baru je hantar email mengenai billboard yang dipasang di seluruh Malaysia kat sini .

Maknanya beberapa billboard yang aku jumpa semasa balik kampung waktu Raya, seperti yang aku cerita di sini, suma sebahagian je dari keseluruhan Billboard yang dipasang.


Aku suka dengan memo dari Dato' Ronnie Tan dari Herbalife:

(The) company is exciting, growing, and changing people’s lives like no time in our history, and to top it all off “we are just getting started”.


Rasa bertuah jadi sebahagian dari keluarga Herbalife. Mungkinkah aku akan dapat berjumpa dengan ahli keluarga Herbalife yang lain di Club Med Cherating pada bulan Oktober ini?

Thursday, September 30, 2010

Tips Menghadapi Potluck/OpenHouse


Sekarang ni semua orang sibuk buat 'Open House' kerana bulan Syawal akan habis beberapa hari saja lagi. Kadang-kadang kat ofis pun ada department yang buat Open House, jamuan potluck. Malam pun ada jemputan jugak, kadang-kadang sampai lebih dari satu. Weekend ni jangan cakaplah. Dengan kenduri kahwinnya lagi, kenduri kesyukuran dan lagi-lagi Open House.

Dengan makanan yang berlebihan, mestilah bilangan kalori yang kita ambil pun akan bertambah-tambah. Jadi, macamana agaknya cara untuk kita mengawal pengambilan makanan supaya bilangan kalori yang diambil tidak terlalu tinggi?

Di bawah ada beberapa tips yang aku dapat dari Internet, yang mungkin kita boleh amalkan supaya kita dapat maintain pengambilan makanan, kandungan kalori, dan berat badan.
  • Bijak merancang pemakanan anda untuk hari tersebut. Contohnya, sekiranya ada Open House di waktu malam, kurangkan pengambilan kalori pada waktu siangnya. Atau, sekiranya penuh jemputan waktu hari minggu, kawal pengambilan makanan semasa hari bekerja supaya anda dapat enjoy makanan pada hari minggunya.
  • Pastikan anda tidak pergi memenuhi jemputan dengan perasaan terlalu lapar. Ambil sedikit makanan ringan, atau snek ringan sebelum pergi makan. Contohnya kalau potluck di pejabat pukul 10pagi, make sure sebelum pergi kerja ambil sarapan sihat seperti shake Herbalife sekadar untuk menghilangkan rasa lapar dan memberi tenaga pada badan. Ini dapat mengelakkan kejadian 'overeat'.
  • Pastikan anda melihat semua makanan yang dihidangkan supaya dapat memilih jenis makanan terbaik atau yang betul-betul menjadi pilihan.
  • Beri peluang kepada diri anda untuk menikmati makanan kegemaran, atau dessert, tapi dengan portion yang kecil.
  • Nikmati sayur dan buah-buahan yang dihidangkan tetapi berhati-hati dengan mayonnaise, keju dan salad dressings.
  • Minuman seperti air manis, soda, air bergas, kopi, atau air panas bersusu mengandungi kalori. Setkan limit anda dan pilih minuman tanpa kalori.
  • Bersosial dengan orang sekeliling anda dapat mengalih perhatian daripada fokus kepada makanan. (Inilah sebabnya kalau kita buat Open House sendiri, kita akan kurang makan. Sebab sibuk melayan tetamu =).
  • Jangan menyesal. Tahniah! Sekiranya anda berjaya kekal dengan perancangan makanan anda. Akan tetapi sekiranya ada terlebih, jangan cemas dan risau. Ingatlah bahawa hari yang baru akan menjelma untuk anda kembali semula melaksanakan goal anda!

Sunday, September 19, 2010

Kembali ke pangkal jalan

Salam Syawal untuk semua.

Rasanya kebanyakan kita dah kembali ke rumah masing-masing untuk meneruskan kehidupan dengan kerja dan kembali menjalani hari-hari biasa selepas bercuti panjang sempena Hari Raya Aidilfitri yang lepas.

Macamana pulak agaknya dengan diri kita? Adakah jumlah berat yang hilang masa sebulan berpuasa dah datang balik selepas 2 minggu Raya? Hmmm...bahaya betulkan hari cuti ni?

Dengan ini saya menyeru diri sendiri dan kawan-kawan semula untuk balik ke pangkal jalan dengan mengawal balik pemakanan kita, supaya berat tidak terus naik. Pada yang selalu workout sebelum Ramadhan boleh start aktiviti workout semula.

Maybe hari ni merupakan hari yang paling baik untuk start buat food journal iaitu tulis balik apa yang kita makan setiap hari dalam buku nota. Sekurang-kurangnya dapat membantu kita untuk keep track berapa banyak kuih raya yang manis-manis tu kita dah kunyah hari ni!

Kepada yang masih gunakan Herbalife untuk turunkan berat badan, boleh mulakan kembali rutin pengambilan Shake 2 kali sehari. Pada yang baru rasa-rasa nak turunkan balik berat badan yang payah nak diturunkan tu, boleh cuba shake Herbalife untuk hasil yang efektif. Sekurang-kurangnya, kalau kita nak makan lebih sikit masa open house pada hari minggu nanti, tak adalah rasa bersalah sangat kan?

Sambil-sambil tu boleh ambil peluang untuk puasa 6 di bulan Syawal ni :D

Selamat bersahur!

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1431H

Sempena di bulan Syawal yang mulia ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua pengunjung blog ini yang berugama Islam.

Saya ingin menyusun sepuluh jari memohon maaf atas segala kesilapan sekiranya ada sepanjang masa saya menulis di blog ini, sama ada secara sedar atau pun tidak. Harap halalkan juga apa yang terkurang dan terlebih sekiranya kita pernah berurusan berkaitan Herbalife, atau pun atas urusan-urusan lain.

Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat dan ceria sepanjang cuti perayaan ini. InsyaAllah, diharapkan juga kita selamat pulang ke destinasi maisng-masing semula untuk kembali bekerja dalam beberapa hari lagi.

Saya kini berada di Pengkalan Hulu, Perak untuk beraya di kampung saya. Saya bercuti sehingga 19 September ini. Agak lewat menulis ucapan Hari Raya ini atas sebab masa dan coverage yang kurang mengizinkan.InsyaAllah saya akan update semula dalam masa yag terdekat.Saya juga akan cuba menjawab email yang diterima seberapa cepat yang boleh.

Akhir sekali,Selamat Hari Raya! Maaf Zahir & Batin.

Wednesday, September 1, 2010

Krim Pembentukan Badan

Herbalife’s Body Contouring Crème has won “The Best Body Shaper Award” from Turkey’s ‘Women’s Health’ Magazine and was selected as “editors’ choice”.
quoted from HerbalifeHQ Facebook Page

Hmmm...rasanya nanti boleh cuba cream ni. Ada tak sesiapa yg pernah cuba? Boleh komen?

Untuk maklumat lanjut mengenai produk ni boleh klik di sini.

Tuesday, August 31, 2010

Persediaan sebelum Cuti Raya

Aku percaya rata-rata umat Islam sekarang ni dah mula buat persiapan terakhir menjelang Aidilfitri dalam masa kira-kira seminggu saja lagi. Sama ada persiapan untuk diri sendiri, keluarga dan anak-anak. Make sure to have everything ready untuk sambutan Aidilfitri ni.

Tak sangka juga Ramadhan ni begitu cepat akan meninggalkan kita. Hopefully apa yang kita nak achieve untuk Ramadhan ni akan tercapai. At least, kita boleh jadikan Ramadhan ni sebagai usaha untuk memperbaiki diri kita ke arah yang lebih baik, InsyaAllah.

Aku cuma ingin ingatkan bahawa cuti Raya ni akan menjelang tak lama lagi dan ramai yang bercuti panjang. Untuk diriku sendiri akan bercuti selama 2 minggu. Dalam masa 2 minggu ni InsyaAllah akan banyak peluang untuk menziarahi merata-rata tempat bermula dengan beraya di Perak dan seterusnya ke tempat-tempat lain.

My point is, if you need to have your Herbalife stock, make sure you have enough for the holiday. Sila check dan bajet sama ada stok Herbalife anda akan bertahan sehingga menjelang Raya dan habis cuti Raya nanti. Jangan terputus di tengah jalan pulak ;)

Another thing is, make sure anda akan menyediakan diri untuk menjadikan diri anda lebih kental dan bersemangat untuk mengawal menu semasa Raya ni. A few days of Raya oklah nak makan macam-macam untuk menikmati Raya. Tapi jangan sampai 2 minggu cuti, 2 minggu jugak makan macam-macam. Beringat-ingat ye.

Losing it With Jillian on Hallmark

Ingat tak aku pernah post mengenai rancangan ini sebelum ini di sini? Yes, rancangan ini dah pun disiarkan di Astro Hallmark Channel 702 pada setiap Selasa jam 9:oomlm. Mungkin ramai yang dah tengok, atau ada juga belum berkesempatan kerana mengerjakan terawikh. Re-run untuk rancangan ni kalau tak silap, ada pada hari Sabtu.

Memang menarik ceritanya kerana, cara Jillian, seperti yang kita semua tahu, memang keras dan tegas. Kesian jugak tengok dia ' push' insan-insan terpilih dalam rancangan tu untuk workout walaupun baru je kenal beberapa minit, daripada hari pertama dalam seminggu dia duduk dengan family yang terpilih tu.

Tengok kepada cara Jillian tu, maknanya memang kita kena betul-betul 'push' diri kita to the limit. Kalau rasa nak pengsan ke, tak larat ke maknanya kita masih lagi kena buat dan tak boleh berhenti. Tengok pada pengalaman trainees dia, selepas beberapa hari buat energy akan datang dan badan akan boleh bertahan dengan training yang teruk macam tu. Tapi kalau dengan diri kita boleh ke buat? Especially untuk orang yang tak pernah bersenam? And after 6 weeks diorang dapat turun dengan banyaknya pulak tu. Hmm...rasa-rasa reality ke atau ada unsur-unsur lakonan semata-mata?

Anyway, kita ambil yang positiflah. Maknanya setiap dari kita mampu untuk melakukan apa saje yang kita nak buat, as along as kita bersedia untuk 'push' diri kita untuk mencapainya. Semua kejayaan perlu bermula selangkah demi selangkah. Don't expect to achieve everything at the very begining. Yang penting, semangat, usaha dan berterusan.

Tengok rancangan ni betul-betul motivasi diri untuk cuba start workout balik selepas habis bulan Puasa ni. Hopefully dapat start cepat. Risau gak 2 minggu cuti Raya nanti macamana agaknya dengan corak pemakanan kita? Adakah a few kilos yg kita berjaya turunkan untuk 30 hari ni akan kembali semula untuk jangka masa yang singkat? Hopefully not.

Friday, August 20, 2010

Entry di bulan puasa

Masa dalam bulan puasa ni agak terhad untuk aku menulis walau satu post pun dalam blog ini. Tapi oleh kerana dah lama sangat tak post entry, rasanya it's time to do it.

Rasanya kebanyakan orang pun sama. Masing-masing dalam bulan Ramadhan ni cuba memperbaiki diri, menambah pahala dengan meningkatkan amalan, selain menjaga kesihatan diri masing-masing. Dalam pelbagai sumber juga memang diberitahu bahawa amalan berpuasa dan bertarawikh pada malamnya dia bulan Ramadhan ini memang satu amalan yang baik dan sihat untuk badan. Asalkan kita masih beringat-ingat waktu berbuka, dan jangan membazir. Kerana amalan pembaziran juga merupakan satu ujian di bulan Ramadhan ni.

Untuk diriku sendiri, waktu hari minggu jelah ada masa untuk berehat sedikit. Pada hari-hari bekerja memang waktu memang 'packed'. Waktu kerja kami adalah dari 8:30 pagi hingga 4:30 petang. Waktu tengahari lepas Zuhur ada aktiviti tadarus. Pukul 4petang pulak dah mula dengan tazkirah, dan lepasa tu solat Asar berjemaah.

Lepas kerja, balik rumah terus berkejar ke dapur untuk memasak pulak. Waktu malam lepas terawikh je masa nak rileks sekejap sebelum masuk tidur. Nak mengadap komputer memang tak ada masa langsung waktu malam ni. Pukul 4:30 pagi pulak dah bangun untuk siapkan lauk sahur untuk suami. Lepas Subuh kdg2 ambil peluang untuk baring sebelum bersiap ke pejabat, dan siapkan anak-anak ke tadika.

Tapi Alhamdulillah, bulan Ramadhan tahun ni memang penuh bermakna. Banyak benda yang aku dapat belajar terutamanya untuk meningkatkan ilmu dan pahala. Harap-harapnya lepas ni dapatlah kita meneruskan segala amalan baik yg kita lakukan di bulan puasa ini, untuk sepanjang masa.

Apa yang aku sedari ialah, kita memerlukan bantuan dan nasihat daripada mereka yang lebih berilmu dan berpengalaman, sebagai cara kita dapat mencapai kejayaan seperti mereka juga. Contohnya dalam membaca Al-Quran, kita diwajibkan untuk sentiasa membetulkan bacaan dan tajwid, dan dengan bimbingan seorang Ustzah, Alhamdulillah kelemahan diri dapat dikenalpasti dan diperbaiki.

Begitu juga dengan aktiviti seperti mendengar tazkirah. Kita akan sentiasa mendapat ilmu dan motivasi untuk menjadi orang yang lebih baik. Dan sebagai umat Islam juga, kita sepatutnya mencontohi amalan-amalan Rasulullah S.A.W. supaya hidup kita sentiasa mendapat pahala dan keberkatan.

Dalam kehidupan seharian juga, kita memerlukan mentor/coach untuk memajukan diri kita.Tak kiralah dari segi perniagaan, atau pun usaha seperti menguruskan berat badan. Dengan panduan dan nasihat yang betul, dan disiplin diri barulah kita dapat memperolehi apa yang kita ingin capai.

Insya-Allah sama-samalah kita berdoa supaya kita amalan berpuasa kita diterima oleh Allah. Sambil-sambil tu selamat menyiapkan diri dan keluarga untuk Aidilfitri!

Monday, August 9, 2010

Family Day

Pada 7 Ogos baru-baru ni, aku pergi bercuti di Suria Beach Resort, Cherating sempena sambutan Hari Keluarga untuk staf kolej ni. Memang seronok betul, especially bila team sendiri menang jadi Juara Keseluruhan.



Apa yang bestnya untuk acara-acara seperti ini ialah dapat mengeratkan lagi hubungan antara staf. Staf kolej ni pun dah ramai, bertambah berganda-ganda dari 1997 sejak ditubuhkan sampai sekarang ni dah ada kira-kira 400 orang staf.

So, peluang macam nilah baru kita dapat kenal dan bemesra dengan staf dari department lain, especially yang baru-baru, kan?

Selain daripada tu juga, kita dapat kenal dengan ahli keluarga staf lain. Seronok dengar perkembangan dan cerita mengenai keluarga orang lain. Yelah, bak kata orang, lebih ramai kita jumpa orang, lebih banyak pengalaman yang boleh dikongsikan.

Tapi yang bestnya bila jumpa ahli keluarga staf yang kenal dengan kita, diorang akan tanya, "Berapa banyak dah turun?" Yang tahu aku amik Herbalife pun akan cakap, "Masih ambil Herbalife lagi ke?"

Even ada sorang wife staff pun pernah amik Herbalife dan dia memang nampak betul2 kurus skrg. Seronok tengok perubahan positif orang lain. Agaknya macam tu jugaklah perasaan orang lain bila nampak kita lebih kurus dan ceria.

Even on the way balik dari Cherating, kami sekeluarga singgah di gerai keropok kat Kemaman. Pekerja kat gerai tu

pun duk cakap kat suamiku, "Wife abang ni nampak masih muda dan cantik lagi." Hahahaha ni mesti kes bodek suruh beli keropok banyak-banyak ni.

Anyway, the trip was fun. We had a great time. Sesekali bawak keluarga bercuti memang best. Walaupun terbakar kena sunburn. Nampaknya kena bubuh Aloe Vera Gel ni, biar cepat baik.

Tak sabar pulak nak sambut Ramadan lagi 2 hari je lagi. Selamat berpuasa to all.

p/s: Kepada ahli yang masih belum mendapat menu berpuasa dengan Herbalife, boleh email dan saya akan hantarkan.

Thursday, July 29, 2010

Misi Diet sebelum puasa


Since ramai kawan-kawan sepejabat ni yang dah start pulun nak diet before start puasa lagi, so aku pun ambil peluang untuk kembali kepada 2 kali shake sehari. Kami masing-masing memang susah nak kawal makan bila balik rumah. Almaklumlah kat rumah kena memasak untuk suami dan anak-anak, memang payah nak control daripada tabit merasa dan mencuba makanan. Solution yang paling bagus ialah untuk diet di pejabat.

This week memang aku dan kawan-kawan lain memang dah tak keluar makan. Aku dah start semula shake untuk breakfast, dan lunch pun dengan shake. Waktu lunch break memang kami masing-masing duduk dalam opis jelah. Masa untuk borak-borak masa lunch pun dah tak de dah. Cuma jumpa sekali sekala je bila kebetulan.

Lagipun, kalau kita diet, memang tidak digalakkan kita ikut2 sekali orang nak pergi makan ke, walaupun dengan harapan dan niat kita tak akan makan sekali. Nanti, in the end memang mudah kita terjerumus dalam perangkap 'tipu diet'. walaupun kawan-kawan tak paksa, kita sendiri yang akan merelakan diri kita untuk makan.

Kelebihan shake waktu breakfast dan shake waktu lunch adalah sama macam kita berpuasa. Nak balik rumah nanti mulalah fikir nak masak apa untuk dinner. Memang tak sabar nak makan waktu dinner tu nanti. Macam-macam dalam kepala.

Sebab inilah kelebihan
Herbalife. Memang semudah 3-2-1.
3 - Makan 3 kali sehari
2 - Shake 2 kali
1 - Makan normal meal sekali sehari
Dengan formula ni sahaja kita akan berjaya turunkan berat badan.

Masa normal meal tu kita boleh makan apa sahaja, asalkan tidak memudaratkan. Tapi kalau nak result yang cepat, kita kenalah control apa yang kita ambil waktu makan tu.Walaupun kita makan nasi dengan lauk yang biasa, jumlah kalori sehari yang kita ambil masih di dalam jumlah yang tidak melebihi pengambilan kalori seharian. Inilah konsep yang digunakan oleh
Herbalife.

Tak payah susah-susah nak tahu berapa bilangan kalori setiap jenis makanan. Tak ada pantang dan tak ada apa-apa makanan yang tak boleh makan. Memang simple kalau nak turunkan berat badan dengan
Herbalife ni.

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang cara bagaimana untuk turun berat badan dengan efektif menggunakan produk Herbalife boleh
email saya.

Wednesday, July 28, 2010

Sakit kaki



Petang kelmarin urat pada kaki kiri entah mana silapnya menyebabkan kaki tu jadi betul-betul sakit. Malam tu terpaksa letak minyak panas dan urut-urut kemudian balut supaya tak masuk angin. Esoknya terpaksa pergi kerja dengan kaki berbalut bandage dan berselipar.

Nasib baiklah masa lunch break sempat jumpa dengan tukang urut di kawasan perumahan untuk dia tengokkan urat pada kaki tu. Sempatlah dia tolong urutkan sekali satu badan untuk legakan urat-urat yang tegang. Alhamdulillah hari ni kaki dah beransur baik, dan boleh sarung ‘flat’ shoes. Badan pun rasa ringan je sejak semalam lepas muscle2 dilurut dan ‘dibetulkan’ balik.

Masa sakit semalam, aku sedar bahawa kita manusia bila-bila masa sahaja akan ditimpa penyakit. Bila dah nak jadi tu, memang terus jadi tanpa sebarang ‘warning’. Tiba-tiba je badan jadi lemah dan tak berdaya nak buat apa-apa. Itu memanglah putaran hidup dimana kita akan sihat, sakit dan kemudian mati.

Cuma sebagai manusia kita haruslah berusaha dan bertawakal kepada Allah. Kita harus berusaha supaya keadaan sihat kita ni dapat dipanjangkan lagi, sebelum kita ditimpa sakit. Kita kena betul-betul jaga diri sendiri.

Terutama bagi wanita, walaupun bukan ketua kepada keluarga tetapi merupakan seorang insan yang penting dalam sesebuah keluarga. Sebagai isteri, kena uruskan segala keperluan suami. Sebagai ibu, kena uruskan semua yang diperlukan oleh anak-anak. Bila kita dah sakit, memang rasa ‘sedih’ dan tidak bermaya bila tak dapat buat kerja-kerja yang biasanya kita lakukan. Dan kita pun akan rasa, walaupun ada bantuan daripada suami atau orang lain, masih tak sama dengan hasil yang kita dapat dan rasa bila kita buat sendiri.

Bak kata kakak yang urut badan aku tu, kita kena jaga diri sendiri. Dari segi kesihatan, kecantikan dan segalanya lah. Sebelum sakit,kita tidak akan dapat menghargai betapa besarnya nilai kesihatan yang kita ada.

Oleh itu, kita kena pastikan badan kita sentiasa sihat untuk diri sendiri dan keluarga. Selagi boleh, kena elakkan daripada terkena sebarang penyakit, terutama penyakit yang kronik. Jagalah diri anda, ubah kehidupan dan pemakanan kearah yang sihat.

Monday, July 26, 2010

Persediaan menyambut Ramadhan



Dalam masa kurang dari 15 hari lagi Umat Islam akan menyambut Ramadhan. Seronoknya, kan? Memang tak sabar tunggu bulan puasa tiap2 tahun. Lepas tu Syawal pulak, lagi seronok.

Untuk persediaan Ramadhan ni ada dah dah berazam untuk ambil kesempatan turunkan sikit berat badan sambil menunaikan kewajipan yang Fardhu ni. Bayangkan dalam bulan puasa tahun lepas aku berjaya turun berat badan dalam masa sebulan. Seronok betul!

Ok this year pun harap-harap dapatlah turun lagi berat. Cuma, this year nak betul-betul maintain supaya masa bulan Raya nanti tak gain balik semua berat yang dah hilang tu. Ada orang, boleh naik double lepas Raya tu. Bahaya…bahaya….

Seperti biasa penggunaan Herbalife masa bulan Puasa hanyalah untuk sahur sahaja. Kalau rasa-rasa perlu, before tidur pun boleh amik shake juga. Pastikan dapat menu yang terbaik supaya sentiasa sihat dan segar sepanjang berpuasa. Turun berat badan tu hanyalah salah satu side effects yang bagus semasa berpuasa. Bila dah turun berat, badan dah slim, barulah seronok nak melaram di Hari Raya kan?

Kalau nak baca entry pasal pengalaman aku mula berpuasa dengan Herbalife boleh baca sini.

Thursday, July 8, 2010

Item baru untuk dicuba

Kalau dalam post sebelum ini, dah ditunjukkan 'tool' yang baru dapat, kali ni aku nak cerita pulak beberapa tambahan barang baru yang diterima dalam minggu ni.

Ok, mula-mula sekali aku dapat 'hadiah' ni khas daripada Stella .


Memang berbaloi betul botol ni, sungguh praktikal untuk letak stok teamix masa kat pejabat dan minum untuk sepanjang hari. Baru aje plan nak beli alih-alih dapat hadiah pulak. Terima kasih banyak-banyak lah pada Stella ye.

Untuk pengetahuan semua, Herbalife dah keluarkan Aloe Vera Mix ni sejak dari Januari 2010 tapi baru kali ni berpeluang nak beli. Maybe sebelum ni belum 'terpanggil' lagi untuk beli sebab dah selesa dengan Shapeworks Set dan Nourifusion. Tapi bila ada pelanggan sendiri yang order item ni dan menurut komen dia, " Sedap dan menyegarkan" teruslah rasa nak cuba. Sekurang-kurangnya bila orang tanya rasa dan kesan pada badan, boleh cerita pengalaman sendiri, kan?

Selain daripada tu ada 1 lagi produk baru Herbalife yang baru keluar pada 22 Mei 2010 lepas iaitu Omega 3 Fish Oil. Produk ni pun dengarnya beri kesan yang bagus juga untuk badan. Ok, yang ni belum order lagi. Kena tunggu dulu. Almaklumlah bajet bulan ni dah 'lari' ke weight scale yang sangat berguna tu.

Selain daripada tu banyak lagi produk dalam Herbalife, dalam kategori Produk Penjagaan Badan. Aku pun memang pengguna NouriFusion Cleanser, Moisturiser dan Night Cream. Untuk kulit yang kurang bermasalah macam aku ni, penggunaan produk ni memang sangat bagus dan tidak pernah menimbulkan kesan-kesan yang tidak baik. Kepada sesiapa yang berminat nak cuba, bolehlah. Pastikan anda pilih jenis yang sesuai dengan jenis kulit anda.


Herbalife Aloe Hand Cream ni pun aku baru guna sejak seminggu yang lepas. Ini sebab terpengaruh dengan iklan yang cakap, "Tangan kita memerlukan krim yang khas untuk menjaga kelembapan dan kelembutan." Alah...dalam TV memang ada produk baru tu. Cuma aku tak belilah produk tu. Baik cuba yang Herbalife punya. Anyway, Hand Cream ni memang best sebab sebaik sahaja pakai, terus rasa tangan lembut gile. Bau dia pun best. Result jangka panjang belum tahu lagilah sebab baru guna, kan. Tapi untuk tangan yang asyik menaip di ofis, dan memasak serta berkebun di rumah, dan kerja-kerja rumah yang lain, rasanya boleh membantu kot, bagi tangan lembut sikit hehe.

Yang penting, apa-apa produk yang kita beli pun kita mestilah nakkan hasil yang betul-betul terbaik, berbaloi dengan duit yang telah kita belanjakan untuk mendapatkan produk tersebut, kan? Dan kalau kita dah dapat harga yang menarik untuk sesuatu produk, tak salah kalau kita gunakan item lain dalam produk tersebut asalkan bersesuaian dengan kita. Dan dengan jenama 'Herbalife' ni, rasanya tak sangsi lagi bahawa produk yang dikeluarkan adalah berkualiti dan memberikan kesan seperti yang dijanjikan. Semuanya bergantung kepada diri kita sendiri sama ada betul-betul menggunakannya dengan kaedah yang terbaik.

p/s: Untuk rasai kesan penggunaan produk Herbalife, boleh hubungi saya.

Sunday, July 4, 2010

Baru balik dari cuti

Mohon maaf banyak-banyak kepada semua yang telah menghantar email dan lambat mendapat balasan. Email-email anda telah pun dijawab pagi ini dan InsyaAllah selepas ini proses menjawab email akan dilaksanakan seberapa segera yang boleh.

Minggu lepas saya bercuti panjang kerana menguruskan emak dan abah yang baru pergi menunaikan Umrah pada Sabtu lepas. Oleh kerana rumah parents di Bukit Beruntung tu tak ada broadband, maka tak dapatlah nak online. Nak access dengan 3G pun tak sempat gara-gara banyak aktiviti lain, sambil menyambut tetamu yang datang ke rumah,

Alhamdulillah, kami sekeluarga dah pun selamat kembali ke Kuantan malam tadi, dan mulai hari ini dapatlah online seperti biasa. InsyaAllah, aktiviti posting dalam blog pun dapat diteruskan sikit-sikit sambil terpaksa menyiapkan tugasan yang lain. Dalam kepala dah ada banyak nak post ni cuma kena kumpul bahan dan kumpul ayat je.

Oh ya, tak lama lagi, akan sampai suatu 'tool' yang sangat berguna yag ditempah khas dari KL, khas untuk sahabat-sahabat di Kuantan dan sesiapa yang berminat untuk mendapatkan penerangan mengenai Herbalife secara bersemuka. So, tak sabar tunggu 'tool' tu sampai di Kuantan, supaya projek baru dapat dilaksanakan untuk pelanggan-pelanggan di Kuantan. Rupa-rupanya ramai orang di Kuantan ni yang berminat dengan Herbalife tapi tak tahu nak dapatkan di mana.

Anyway, saya masih lagi menumpukan kepada aktiviti mengedarkan Herbalife secara online untuk semua pelanggan seluruh Malaysia. Jadi tiada masalah walau di mana anda berada masih boleh hubungi saya untuk mendapatkan maklumat mengenai Herbalife, atau pun untuk membuat tempahan. Jadi kepada semua yang berminat untuk mendapatkan produk Herbalife di Malaysia, boleh hubungi saya.

Thursday, June 24, 2010

Jadikan tabiat kerap makan sesuatu yang menyihatkan



Sekiranya anda seorang ibu, menghabiskan masa di rumah dengan anak-anak seharian, kebanyakannya akan lebih kerap makan sepanjang hari. Kita akan lebih terjerumus sebagai orang yang kerap makan, bukan makanan yang berat tetapi lebih kepada mengambil makanan ringan, atau dipanggil snacking.

Snacking tidak semestinya tidak bagus untuk kita- sekiranya makanan yang diambil adalah sesuai, dan sekiranya anda seorang yang kerap lapar, boleh bertukar menjadi suatu tabiat yang menyihatkan.

Biasanya seseorang akan mudah lapar setiap 3-4 jam. Perbuatan mengambil makanan berkuantiti sedikit tetapi pada masa yang kerap, boleh mengelakkan kita daripada mengambil terlalu banyak makanan pada waktu makan tengahari atau makan malam. Makanan ringan sepatutnya mengandungi karbohidrat sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biskut / makanan jenis whole grain, serta protein sihat seperti kekacang, produk soya, atau produk tenusu rendah lemak.

Kebiasaannya masa antara makan tengahari dan makan malam merupakan waktu paling sukar. Kebanyakan orang akan cuba untuk 'tahan lapar', dan menyebabkan pengambilan makananan berlebihan sewaktu makan malam. Daripada mengambil snek, kita boleh ambil 'makan tengahari kedua', sesuatu yang lebih mengenyangkan tetapi berkhasiat seperti shake, keju dengan buah-buahan, atau makanan rendah kalori yang lain. Kemudian, waktu makan malam, kita boleh kurangkan sedikit pengambilan makanan.

Sekiranya anda kerap lapar selepas waktu makan malam pula, cubalah berus gigi anda selepas makan. Itu merupakan isyarat yang bagus kepada badan anda untuk berhenti makan untuk hari itu.

Sumber daripada Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, salah seorang konsultant Herbalife.

Thursday, June 10, 2010

Losing it With Jillian


I wonder, bilalah agaknya rancangan ni akan sampai kat Malaysia. Of course, mesti channel Hallmark 702 kot.

Bila baca preview di CalorieCount.com, agak menarik jugak cerita ni. Lagipun bila baca status Ms Jillian Micheals dalam facebook, banyak projek dia dalam rancangan ni.

'Losing It With Jillian' merupakan sebuah rancangan di mana Jillian akan melawat sesebuah keluarga dan tinggal bersama mereka selama seminggu untuk mengubah gaya hidup dan pemakanan mereka, completely. Antara siri yang dah ditayangkan di US ialah di mana Jillian duduk dengan keluarga yang mempunyai ibu dengan Diabetes Level 2 dan ayah yang dah meninggal 6 tahun lalu.

Walaupun latihan yang diberikan memang sangat ketat, berpadanan betullah denga label Jillian sebagai “America’s Toughest Trainer,” result yang ditunjukkan dalam siri terawal memang menarik.

Untuk setiap keluarga Jillian telah menekankan pada mereka yang setiap orang berhak dan boleh hidup dalam cara hidup sihat. Selain daripada senaman dalam gym, dia juga memperkenalkan pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan untuk semua ahli keluarga bergembira sambil mengeluarkan peluh. Jillian juga mengajar bagaimana cara untuk memilih barang makanan di supermarket ketika membeli groceries, supaya keluarga dapat menikmati hidangan yang menyihatkan dan sedap.

Walaupun rancangan ini belum sampai di Malaysia, dan kita belum berpeluang menontonnya, terdapat beberapa cara yang dicadangkan oleh website tersebut yang kita boleh mulakan dari sekarang, bagi mengamalkan cara hidup sihat dalam keluarga kita. Antaranya:-
  • Mengadap makanan secara bersama-sama dengan ahli keluarga yang lain. Ini dapat meningkatkan pengambilan makanan sihat, dan mengelakkan corak pemakanan tidak teratur terutama di kalangan remaja.
  • Mengambil lebih masa untuk aktiviti keluarga - aktiviti seperti bersiar bersama-sama dapat membakar kalori di samping mengeratkan perhubungan kekeluargaan.
  • Menyiapkan ruang makan di rumah supaya lebih sihat- dengan dekorasi seperti buah-buahan, dan mengisi peti sejuk dengan makanan jenis sihat sahaja.
  • Merancang 'hadiah kecil' untuk keluarga - seperti membeli hidangan bukan dalam kategori sihat tetapi dalam amaun yg sikit dan disorokkan. Hanya dikeluarkan sebagai suprise untuk dinikmati bersama-sama.
  • Membuat perancangan dan perlaksanaan bersama-sama secaa sedikit demi sedikit supaya perubahan dapat dilaksanakan dengan lebih realistik.
Jadi, sama-samalah kita tunggu rancangan ini di Malaysia ye, terutama untuk peminat rancangan The Biggest Loser. Sambil-sambil tu cuba bayangkan macamana agaknya kalau Jillian datang ke rumah kita. Apa agaknya perkara yang boleh kita ubah untuk ahli keluarga kita sendiri? hmmm......

Thursday, May 20, 2010

Choose You

Dalam menjalankan aktiviti harian antara kehendak keluarga, kerjaya dan diri sendiri, adalah amat sukar bagi seorang wanita untuk menumpukan perhatian untuk keperluan diri sendiri.

Kajian menunjukkan bahawa individu yang membuat perubahan positif dalam hidup adalah 5 kali lebih peluang untuk mengekalkan tabiat yang sihat.

Choose You merupakan sebuah program yang diwujudkan oleh Persatuan Cancer di Amerika bagi menggalakkan semua wanita, terutama di US, untuk membuat pilihan yang sihat dalam hidup. Antara pilihan dan perubahan penting yang perlu diusahakan oleh setiap wanita untuk diri sendiri ialah untuk memilih pemakanan yang betul, menjadi aktif, berhenti merokok, dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Di US, satu dari setiap 3 orang wanita menhidapi cancer dalam kehidupan mereka.Kira-kira 50% kematian akibat cancer boleh dielakkan apabila penekanan dilakukan untuk membuat pemeriksaan awal, dan mengamalkan kehidupan yang lebih sihat melalui diet, senaman, dan mengelakkan penggunaan rokok.

Walaupun statistik dan kajian ini dilakukan di US, dan program Choose You merupakan program untuk masyarakat di Amerika sahaja, adalah penting untuk kita, sebagai seorang wanita, untuk sama-sama menyedari perubahan dan amalan sihat yang patut dielakkan supaya kita tidak tergolong dalam bilangan mereka yang akan menghidapi cancer.

Menurut website MAKNA juga, statistik terkini penghidap cancer di Malaysia telah meningkat dengan bilangan pengidap wanita melebihi lelaki. National Cancer Registry (NCR) telah mengeluarkan statistik daripada laporan kajian kanser pada 2003-2005 menunjukkanbilangan pengidap kanser yang dikesan ialah 29,596 dikalangan lelaki (43.7 peratus) dan 38,196 di kalangan wanita (56.3 peratus).

Jenis pengidap kanser tertinggi merupakan kanser payudara (18 peratus) dan diikuti dengan kanser usus besar (11.9 peratus) dan lung cancer (7.4 per cent).

Jadi, dalam kesibukan kita seharian sebagai seorang isteri, ibu dan pekerja, amatlah penting bagi kita untuk menjaga diri sendiri. Jangan lupa dan lalai untuk melakukan aktiviti-aktiviti seperti yang digesa oleh program Choose You ini iaitu:-
  • Memilih makanan yang betul
  • Menjadi lebih aktif
  • Berhenti merokok
  • Melakukan pemeriksaan kesihatan dengan kerap
  • Menjaga kesihatan kulit
Ini merupakan video daripada Ellen Pompeo , my favourite actress from Grey's Anatomy, sebagai one of the spokeperson untuk program tersebut.



Untuk membaca lebih lanjut mengenai program Choose You boleh klik di sini.

Diet Destroyer

If you are a fan of Oprah Winfrey, then you must know Dr Oz.

Ini aku terjumpa sebuah artikel yang sangat menarik, mengenai faktor-faktor yang mungkin menggangu diet kita seperti yang diberitahu oleh Dr. Oz.

Cubalah, mana tau berkesan, kan?

1. Warna panas
Warna panas macam kuning dan merah merupakan pemusnah diet. Warna biru merupakan warna natural untuk menurunkan selera makan, dan kira-kira 30% orang kurang makan dalam bilik yang mempunyai cat bewarna biru. Anda rasa mahu tukar warna cat di dining area rumah anda?

2. Mangkuk Tranparent
Menurut Dr Oz, dalam sebuah kajian oleh International Journal of Obesity, wanita makan 71% lebih banyak dalam bekas transparent(jarang) kerana mereka lebih berselera. Pilihlah bekas makanan seramik instead of bekas makanan kaca / plastik yang berwarna jernih.

3. Hiasan bunga
The Smell & Taste Foundation in Chicago telah mendapati bahawa wangian yang dihasilkan oleh buah-buahan boleh memberikan rasa cepat kenyang dan mengurangkan pengambilan makanan. Jadi gantikan hiasan bunga atas meja makan anda kepada a basket of fruit ;).

4. Lampu malap.
Manusia akan makan lebih banyak bila mereka tidak dapat melihat makanan dengan lebih terang. Jadi gunakan lampu cerah di tempat makan anda!

Boleh lawati laman web Dr Oz untuk tips menarik dan nasihat kesihatan lain.

Start small



Anda mungkin seorang yang dalam proses ingin menurunkan berat badan dan telah melalui proses diet untuk beberapa seketika.

Kalau dulu anda rasa anda tidak boleh, atau tidak mampu bersenam, tetapi tiba-tiba sekarang rasa nak mula memasukkan rutin senaman dalam hidup anda, ATAU, anda dulu memang kaki bersenam, tapi dah lama tinggalkan dan teringin nak mulakan semula.

Macamana nak mulakan semula aktiviti senaman secara perlahan-lahan tanpa membebankan tubuh badan anda? Inilah yang dimaksudkan dengan Start Small.

Dengan bermula secara perlahan, anda akan dapat membawa diri anda untuk melakukan rutin senaman tanpa sebarang sakit. Anda juga dapat mempersiapkan diri anda untuk melakukan lebih banyak aktiviti, dan mendatangkan minat dan motivasi untuk menambah tahap kesukaran aktiviti anda.

Macamana nak Start Small ?

  • Berjalan setiap hari selama 15 minit
  • Dapatkan rehat yang cukup - tidur 8 jam sehari untuk tenaga
  • Stretch setiap pagi
  • Gunakan tangga menggantikan lif di pejabat
  • Skip rancangan di TV dan gantikan dengan aktiviti luar.
  • Buat aktiviti push-up dan sit-up selama 1 minit (bergantung kepada bilangan yg anda mampu).
Jadi, ingatlah. Formula ringkas untuk turunkan berat badan ialah jaga diet dan lakukan senaman. Dengan dua cara ini, mesti berat yang diinginkan akan dapat dicapai sooner or later.

Good Luck!

Source

Tuesday, May 18, 2010

Krisis kesihatan dunia : Obesiti

Dr Luigi Gratton telah menulis sebuah buku mengenai krisis kesihatan yang berlaku di seluruh dunia sekarang ini.

“For the first time in our history, we have a health crisis with obesity. Never before, in any civilization past, have we seen so many people overweight and obese. The problem is getting worse, every day, in every country. It’s no mystery why the world is suffering from this challenge. Globally, societies are consuming far more calories than they need while performing far too little physical activity. It’s a simple balancing act of how many calories we eat and how much energy we expend. But the scale is being tipped much too far on the calorie side. It may not seem like a serious problem, but the consequences of weight gain can be quite debilitating. Every day, health care practitioners are treating obesity-related conditions throughout the world, so-called chronic and lifestyle diseases. The point is that these conditions are quite preventable with good nutrition and physical activity.”


Video di bawah menunjukkan penerangan Dr Gratton menerangkan mengenai produk Herbalife



Sunday, May 9, 2010

Peluang Perniagaan dengan Herbalife

Video yang sangat menarik mengenai peluang kerjaya dengan Herbalife. Pastikan anda lihat sampai habis video ini supaya anda faham peluang dan faedah anda menyertai Herbalife sekarang!



Hubungi saya untuk maklumat lanjut : aziera5299[at]yahoo.com

Kesibukan melanda

Maaf kerana lama tak update blog. Sekarang ni kehidupan agak sibuk dan tidak terurus.

Antara penyumbang kepada kesibukan ialah proses renovation dapur kat rumah. Dah masuk 3 minggu rumah tak berasap sebab tiada berdapur. Proses membesarkan dapur sedang berjalan lancar menyebabkan dapur lama tidak dapat digunakan langsung. Selama 3 minggu ni jugaklah kami anak beranak hanya 'makan luar' sahaja.

Dan dalam masa yang sama, lebih 3 minggu jugaklah kami anak-beranak diseraang dengan virus ' sakit mata' bermula dengan Afrina, anak yg sulung. Lepas tu suami tercinta ku pulak kena sampai seminggu lebih tak dapat pergi kerja. Dan sekarang, Afiq pulak yang kena. Afrina dengan ayahnya dah ok dah. Harap-harap Afiq pun cepat baik, dan doakan supaya mama diorang ni tak terkena dengan virus tu ye.

Actually seingat akulah, memang aku tak pernah kena sakit mata ni. Walaupun masa dulu adik beradik semua terkena, aku tetap the only 1 yg tak kena. This time pun harap-harap macam tu lah. Maybe virus ni tidak menyerang org tertentu kot. Tak boleh jamin, this time tak akan terkena kan, so aku hanya mampu berdoa ajelah.

Oleh kerana kesibukan ini, update mengenai info terbaru terpaksa terganggu sekejap. InsyaAllah dah kembali at the right track nanti, aku akan post a lot of other new info for my readers and myself.

Tuesday, April 27, 2010

Dukan Diet

Minggu lepas terbaca dalam surat khabar mengenai Diet jenis Dukan yang diamalkan oleh celebrity Hollywood macam Jennifer Lopez dan supermodel Gisele Bundchen, aku seperti orang lain berminat juga nak tahu apa jenis diet ni. Manakan tidak sedangkan buku Dukan Diet yg hanya akan dilancarkan pada 13 Mei ini pun, ramai yg dah buat tempahan awal di Amazon.com. Buku ini telah ditulis oleh Pierre Dukan, seorang doktor dan nutritionist dari Perancis, dan telah diterjemahkan kepada 10 bahasa termasuk English.

Lagipun,aku sempat melihat persembahan Jennifer Lopez dalam So You think You Can Dance Season 6 Finale, dan Wow! Memang lawa betul body dia. Macam tak percaya dia dah pernah melahirkan anak kembar tak lama dulu. Tengok gambar dia kat bawah ni.





Akhirnya aku memulakan pencarian dalam Internet mengenai diet ini. Kebetulan pulak, dalam Caloriecount.com juga telah menulis mengenai diet ini. So ini adalah maklumat berkaitan Diet ini yang perlu diketahui oleh sesiapa yang berminat untuk mencubanya.

Menurut website Dukan Diet, terdapat 4 fasa dalam diet ini iaitu:-

Fasa Serangan(Attack Phase): Fasa ini mengambil masa tidak lebih dr 10 hari yang mana pengamalnya hanya dibenarkan mengambil protein jenis semulajadi seperti daging lembu, ayam, turkey, ikan, makanan laut, telur, produk fat-free dan minum banyak air (Well, semua jenis diet memang patut minum banyak air). Karbohidrat seperti nasi atau roti tidak dibenarkan. Cuma pengamal boleh mengambil sedikit oat dlm hidangan yg memberkikan rasa cepat kenyang.

Fasa Penurunan Berat (Weight Loss Phase): Dalam masa 5 hari satu pusingan ini, pengamal diet dibenarkan mengambil protein dan sayuran tidak berkanji sehingga sampai ke berat yang diinginkan. Minum 2 Liter air setiap hari dan tidak boleh mengambil butter atau minyak.

Fasa Stabil (Stabilization Phase): Makan 1 serving buah-buahan, 2 keping roti whole wheat dan 1.5 oz keju setiap hari. 2 kali seminggu bolej ambil makanan berkanji sebanyak 5oz sahaja dan semua protein seperti sebelunya tanpa butter dan miinyak.

Fasa Bercuti (Cruise Phase): Boleh makan apa sahaja dalam 1 hari (protein only). Cadangan Dr Dukan ialah pada hari Khamis.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba diet ini sila cari lebih banyak info dan dapatkan fakta sebenar untuk mendapat kesan yang diinginkan. Tapi sebelum itu:-

Sebenarnya...

Dukan Diet ini merupakan diet yang pelik yang mementingkan pilihan makanan yg cerewer, pelan yg sama untuk setiap orang dan tidak dapat bertolak ansur dengan perubahan hidup. I sebenanrnya telah wujuk lebih dari 35 tahun , iaitu sejenis kaedah Protein-Sparing Modified Fast (PSMF). Melalui kaedah ini, dapat mengurangkan berat yang banyak dlm masa yg cepat, dan sesuai untuk org obese dengan masalah kesihatan. Karbohidrat dan lemak tidak dibenenarkan langsung dalam diet ini. Dalam kaedah PSFM, pesakit diawasi sari segi pengambilan vitamin dan mineral untuk mengelakkan ketidakseimbangan nutrien.

Oleh itu, walaupun banyak kisah kejayaan artis Hollywood dipaparkan dalam media, diet ini tidak digalakkan kerana ianya merbahaya.

Pastikan anda mengamalkan diet sihat seperti Herbalife untuk mencapai berat badan yang diinginkan.

Sunday, April 25, 2010

Mengawal berat badan dengan Herbalife dan bersenam

Sambungan kepada kisah saya selepas berjaya turun daripada 92kg kepada 74 kg dengan Herbalife*.

Bila berat dan turun dengan banyak dan bentuk badan pun dah nampak cantik, saya mula berasa sangat selesa dengan diri sendiri. Kadang-kadang saya ambil shake Herbalife untuk breakfast dan kadang-kadang tidak langsung.

Selepas berat badan saya berjaya turun kepada 74kg, saya mulai sedar perut saya masih bermasalah. Walaupun dah ambil Formula 3 dalam shake, saya merasakan bahawa saya perlukan kaedah yg lebih baik untuk mencantikkan bentuk badan saya, terutama di bahagian yg bermasalah. Saya mula belajar pergi ke kelas Pilates yang disyorkan oleh kawan sekerja.

Bagusnya kelas ni ialah kerana ia mengajar teknik pernafasan yang betul dan posisi yang betul ketika bersenam. Dalam kelas ni saya belajar cara menerima arahan yang betul drpd instructor dan kepentingan melakukan posisi yang betul bagi mendapatkan kesan yg maksimum daripada setiap gerakan yg kita lakukan. Saya berjaya pergi ke kelas ini dalam masa 2 bulan dan mengurangkan beberapa inci ukuran badan terutama di bahagian perut.

Walau bagaimanapun Pilates bukanlah merupakan sejenis senaman yang dpt mengurangkan kalori yg banyak. Ia lebih kepada membentuk badan dan memberi kebaikan kepada postur dan sistem dalaman badan kita, wanita terutamanya.

Tapi, masalah utama saya ialah masa. Nak pergi ke kelas Pilates 2 kali seminggu pun agak sukar. Saya terpaksa pergi selepas kerja dan menunggu suami tercinta menguruskan anak-anak. Nak pergi hujung minggu lagilah payahnya.

Lama-kelamaan bulan puasa pun menjelma aktiviti pilates pun terhenti. Semasa bulan puasa, dengan mengambil shake Herbalife sahaja semasa sahur, saya berjaya turunkan lagi berat.

Masalah timbul selepas raya, yang mana saya terus beraya sakan, cuti dari diet dan cuti dengan Herbalife. Undangan makan, majlis Hari Raya dan pilihan makanan yang tidak betul menyebabkan berat saya naik semula. Naik beberapa kg, double daripada yg diturunkan semasa bulan puasa. Keadaan menjadi lebih teruk semasa 2 minggu saya di UK pada Disembar tahun lalu atas urusan kerja menyebabkan cara pemakanan menjadi kucar kacir. Akhirnya berat saya bertambah lagi menjadi 78kg.

Oleh kerana risau berat akan bertukar kepada angka 80-an, saya mula tersedar dari kelekaan dan bertekad menurunkan balik berat saya. Saya mula ambil shake Herbalife 2 kali supaya berat saya dapat diturunkan semula.

Awal tahun ini merupakan masa saya berkenalan dengan senaman. Berdasarkan pengalaman dalam kelas pilates yg lalu, saya rasa saya berjaya buat home workout dengan hanya menggunakan DVD, di rumah dengan baik. Nanti saya akan ceritakan jenis-jenis video dan workout yang saya lakukan sekarang.

Sekarang ni berat saya dah menjadi 73kg. Saya rasa puas hati kerana berjaya mengawal berat badan sendiri dengan baik. I think this is what Herbalife is all about. It is to teach you on how to control yourself in making the right choice.Sebab itu saya selalu tegaskan, nak kawal berat badan sama susahnya dengan nak turunkan berat badan.

Sekarang ni saya hanya mengambil Shake Herbalife sebagai satu hidangan breakfast yang seimbang dan penuh khasiat. Saya dah boleh berhenti drpd mengambil shake Herbalife, but why should I? Ini merupakan satu supplement yang saya sediakan untuk tubuh saya.

Dengan bersenam dapat membantu saya membentuk tubuh badan dan otot untuk mencapai bentuk badan yang menarik dan menyelesaikan masalah saya di bahagian perut. Sebab inilah mereka yang dah lama dengan Herbalife akan masukkan aktiviti bersenam dalam jadual harian kerana kami semua merasakan perjuangan untuk menjadi kurus dan fit tetap perlu diteruskan.

Jadi, jangan risau kalau anda baru nak memulakan journey dengan Herbalife. Anda tak perlu beregantung dengan produk ini untuk selama-lamanya. Ia hanya merupakan pembantu yg paling berkesan di saat ada mahu menurunkan berat yang banyak tu, dan juga membantu anda mengawal berat badan dan memilih cara yg sihat. Hanya anda sahaja yg kenal dengan keperluan diri anda sendiri. Lama-kelamaan anda akan tahu kehendak diri anda dan akan memperolehi formula sendiri untuk mengawal berat badan.

Anda pun boleh merasakan pengalaman ini. Tujuan saya hanyalah untuk memberikan panduan kepada anda cara-cara menurunkan berat badan dengan Herbalife. Once anda dah berjaya turunkan berat anda itu, anda sendiri akan tahu di mana kelemahan anda dan boleh berjaya mengawal berat badan anda sendiri nanti.

Nantikan pula cerita saya memilih workout yang terbaik untuk saya. Sementara itu, boleh hubungi saya sekiranya ingin mendapatkan panduan menurunkan berat badan dengan Herbalife.


*Kesan penurunan adalah berbeza-beza. Hasil adalah tidak tipikal

Thursday, April 22, 2010

Menurunkan berat badan

Kalau anda seperti saya yang sukakan 'blog walking' iaitu membaca blog orang lain yang bagus untuk motivasi dan info, maka anda tentu akan menemui macam-macam jenis maklumat dan pengalaman orang lain, terutama dalam menurunkan berat badan, sekiranya itu yang menjadi fokus anda sekarang.

Kalau anda perasan, kebanyakan blog pengguna Herbalife, yang telah menggunakan Herbalife lebih daripada setahun, kebanyakan mereka sudah mula memasukkan aktiviti senaman atau workout dalam jadual harian mereka. Ini membuatkan anda tertanya-tanya, kalau ambil Herbalife ni kena bersenam ke baru dpt turun kan berat badan? Well, itulah yang selalu orang email dan tanya kepada saya ketika baru nak memulakan diet dengan Herbalife.

Jadi, oleh kerana saya pun salah seorang pengguna Herbalife yang telah menggunakan produk ini leih daripada setahun, nak masuk setahun setengah pun, maka biar saya terangkan dulu kenapa kita perlu masukkan senaman dalam jadual kehidupan kita.

Saya, macam orang lain juga dulu, memang tak suka bersenam. Kalau buat pun sekejap je lepas tu demotivated dan stop. Walaupun dulu saya selalu baca dan diberitahu, untuk turunkan berat kena bersenam dan diet. Itu sahaja formula yang ada. Tapi saya tidak pernah sedar kenapa 2 faktor itu saling berkait. Oleh itu kadang-kadang saya cuba jaga makan dalam seminggu dua. Lepas tu kadang-kadang saya join aktiviti aerobik, atau pergi jalan-jalan kat taman untuk keluar penuh. Tapi tu semua tak konsisten. Akhirnya saya jadi putus asa dan terus bahagia dengan berat badan saya macam tu.

Tapi selepas saya menggunakan produk Herbalife ni, saya mula dapat turun dengan banyak. Saya ikut betul-betul menu yang diberikan oleh coach saya, Stella dan tanpa senaman saya berjaya turunkan berat badan sebanyak lebih daripada 15kg. Kata-kata semangat dan panduan daripada coach memang penting supaya motivasi kita sentiasa tinggi dalam mendisiplinkan diri. Oh ya, saya dan coach hanya berhubung secara online sahaja. Tapi itu sudah memadai buat saya. Sebab saya tahu dia akan sentiasa ada pada masa saya perlukan dia.

Okay, ini cerita saya tahun lepas bila berjaya turun daripada 92kg hingga 74kg! Menarik kan? Tapi kenapa sekarang saya sudah mula bersenam, dan bagaimana saya semakin menyukainya? Tunggu post akan datang ye ;)

p/s: Saya masih menggunakan Herbalife sebagai satu cara mengawal berat badan saya. Dapatkan maklumat berkaitan mengawal berat badan dengan menghantar email kepada saya.

Monday, April 19, 2010

Telur putih sahaja?


Dalam menurunkan berat badan, pemilihan makanan yang betul adalah penting. Antara sumber protein yang baik ialah telur. Jadi, kebanyakan orang yang sedang berdiet akan memilih untuk mengambil putih telur sahaja.

Antara resepi menarik boleh anda makan dengan putih telur ialah: 4 biji telur(putih sahaja) dicampur dengan sedikit garam dan bawang putih. Pukul dan goreng seperti membuat omelet biasa. 4 biji telur putih ini hanya 68 kalori sahaja, bagus kan?

Untuk pengetahuan anda, putih telur dari sebiji telur hanya 17 kalori sahaja, tetapi kalori untuk sebiji telur penuh ialah 70 kalori. Dengan meninggalkan kuning telur, anda telah membuang kandungan lemak dan koletsrol, dan memilih protein baik sahaja.

Walau bagaimanapun, ada juga orang yg rasa agak rugi untuk mengambil putih telur sahaja tanpa kuning. Antara menu yang anda boleh buat ialah: 2 keping roti whole grain dibakar. 1 keping keju rendah/tanpa lemak dan sebiji telur = 200 kalori sahaja. Sedapnya cicah roti dengan telur kunign yang tak berapa masak ye, ada orang panggil telur goyang.

Kepada mereka yang tak boleh tinggalkan telur kuning maybe boleh pilih jenis yang tinggi kandungan Omega-3.

Kepada mereka yang ingin masukkan telur ke dalam menu makanan diet anda, anda boleh pilih untuk makan telur putih sahaja atau the whole egg. Telur putih sahaja sebenarnya tiada nilai nutrisi yang banyak, tetapi telur kuning yang mempunyai separuh daripada kandungan protein dan semua nutrien dalam telur.

Apa yang anda boleh buat ialah dengan membuat scramble egg dengan 2 biji telur + 2 putih telur sahaja. Ini mengekalkan kandungan nutrien yang anda perlukan, di samping mengurangkan kalori.

Pilihan menu di tangan anda. Apa yang pasti anda faham pembahagian nutrien antara putih telur dan kuning telur.Boleh baca di sini.

Friday, April 16, 2010

Lose weight tips from Hollywood



Semalam sempat tertengok cerita mengenai artis-artis Hollywood yang berjaya turunkan berat badan dan dapatkan bentuk badan yang menarik semula. Walaupun kita tak boleh samakan situasi kita dengan mereka semua yang sememangnya banyak duit dan boleh dapat apa jua yang diorang nak, at least beberapa tips yg dapat dari situ memang boleh membantu.

Menurut salah seorang personal trainer drpd kalangan artis tu, untuk dapatkan bentuk badan yang menarik, tidak boleh dengan senaman yang target pada specific parts of the body. Maknanya kalau kita nak kempiskan perut macam Britney Spears kita buat crunches 1000 kali pun tanpa excersize lain agak susah nak dapat, atau mungkin tak dapat kot. Apa yang penting ialah kita kena include senaman jenis kardio, dan juga diet yang betul.

Diet yang paling banyak diamalkan oleh artis Hollywood ialah dengan mengurangkan karbohidrat dan mengurangkan lemak. Protein sangat ditekankan untuk membentuk badan dengan cantik. Oleh itu, dengan menambahkan Formula 3 Herbalife, dalam diet dan shake, memang sangat membantu untuk mendapat tubuh badan yang cantik.

Selain daripada itu, cara yang terbaik untuk merasai kesan penurunan badan bukan melalui pita pengukur atau penimbang berat, tetapi dengan menggunakan baju lama kita seeloknya yang bersaiz kecil, dan mencubanya selalu. Dengan cara ini, bila berat badan kita kita menjadi semakin kurang dan ukuran inci iaitu lemak pada badan pun berkurangan, kita akan dapat merasa baju itu semakin lama menjadi semakin muat, atau semakin longgar. Ini akan lebih meningkatkan motivasi kita untuk meneruskan usaha mendapat berat badan ideal.

Walaupun artis-artis Hollywood ini mampu mengupah personal trainer untuk excersize dan diet mereka, janganlah rasa itu salah satu faktor untuk berjaya. Sekiranya ada yang berminat mendapatkan berat bdan ideal dengan Herbalife, saya sedia memberi panduan dan nasihat sepanjang masa sehingga anda mendapat berat badan yang diinginkan.

Boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai diet dengan Herbalife.

Wednesday, April 14, 2010

Kenapa saya tak makan nasi?

Sebab utama ialah kerana menurut mypyramid.gov, walaupun nasi putih merupakan sejenis serat, tetapi dia termasuk dalam kategori serat yang telah diproses (refined grain).

Refined grain ni telah melalui suatu jenis proses untuk menambah beberapa jenis vitamin bagi menambah jangka hayat, namun telah menghilangkan kandungan fiber, iron dan beberapa jenis Vitamin B. Antara jenis grain yg termasuk dlm kategori ini selain dari nasi putih ialah roti putih dan tepung putih. Maybe sebab kandungan fiber tu kurang, menjadikan kadang-kadang cepat lapar walau pun dah makan nasi sepingan, kan?

Oleh itu, kita kena bertukar kepada serat jenis whole grain yang mana masih mengekalkan kandungan fiber dan semua jenis serat kernel seperti bran, germ dan endosperm. (Please use wiki to check the definitions ye hehe). So jenis-jenis wholemeal adalah seperti oatmeal, brown rice, roti whole meal, tepung whole meal dan senang cakap, semua jenis makanan yg tertulis whole meal.

Selain daripada tu, bila kurang makan nasik, aku rasa lebih mudah berat turun. Bila rajin buat workout memang terasa dan nampak penurunan tu. Baik dari segi kekurangan inci dan kekurangan kg.

Lagi satu sebab ialah, saya dah jatuh cinta dengan ini:-

Kalau tak ada yang di atas ni, yang ini pun ok:

Tapi saya tidak melalui sebarang proses diet Atkins atau apa-apa ye. Sekadar berubah untuk pilihan makanan yang lebih sihat sahaja.

Yang paling penting, waktu pagi masih kekal setia dengan shake Herbalife.

Sunday, April 11, 2010

My Diet Profile


Setelah mengikut online form dalam CalorieCount.com untuk mengetahui jenis profile diet, hasilnya ialah aku merupakan seorang Excessive Eater. Ini merupakan sebab kenapa berat badan aku boleh jadi sangat overweight dulu, dan dengan mengenalpasti kelemahan dalam diet jugalah dapat mengelakkan daripada berat naik semula.

Excessive Eater


You tend to overeat, which is very common in our society. As published in the Journal of Nutrition, Education, and Behavior, the amount of food we consume is proportional to the amount of food we get served. Unfortunately, the portions in restaurants and the size of products in supermarkets have both grown tremendously over the years. Super size, anyone?

Your Eating Habits
Despite the amount of food that you consume, your diet is most likely not nutritionally balanced and does not meet your daily values of essential nutrients, vitamins and minerals. There is commonly a link between satiety and health - foods rich in fiber and that tend to fill you up quickly are usually better than foods that you can eat a lot of.

The Solution
Calorie counting and food journals are an effective method against overeating. They help you understand where your calories come from, and which foods you should be careful with. Also, it's a good idea to add some exercise to your daily routine. This will not only increase your calorie allowance, but it will improve your health and make you feel great!

Additional Factors
As a busy mom, your priorities are such that you always come last, and this has resulted in some extra weight over the years. Your kids are the most important thing in the world for you, and this has shifted your focus too much in their direction, so that you neglected yourself. In addition, your busy schedule makes it hard to take enough time for healthy eating and exercising.

Your weight loss success depends heavily on the cooperation of the people around you. They must allow you a little bit more time for yourself, and you could also ask some of your friends and relatives to help out with the daily workload. Last but not least, remember to ask your partner for as much support as possible. After all, your success in weight loss is just as much in his interest as it is in yours!


Berdasarkan analisis profile diet ini, adalah didapati bahawa kebanyakan orang jenis Excessive Eater akan menghabiskan jumlah makanan yang dihidangkan kepada kita. Walaupun portion yang diberikan adalah besar, kita akan tetap menghabiskan semua makanan dalam pinggan walaupun sudah kenyang!

Excessive eater perlu memilih jenis makanan yg diambil, bukan setakat untuk mengenyangkan perut sahaja, tetapi juga bagi memberikan vitamin dan nutrien yg diperlukan oleh tubuh,

Kiraan kalori harian merupakan satu kaedah yang sangat berguna untuk mengetahui bilangan kalori yg diambil setiap hari, dan mengawal supaya tidak melebihi daripada jumlah kalori seharian yang dibenarkan. Dengan melakukan senaman, dapat membantu mengurangkan kalori yang diambil setiap hari.

Kejayaan untuk menurunkan berat badan juga banyak bergantung kepada orang sekeliling. Kita patut minta bantuan daripada kawan dan saudara mara untuk membantu dalam melaksanakan tugasan seharian selain mempunyai masa untuk menjaga diri sendiri. Sokongan daripada pasangan kita amatlah penting.

Berdasarkan analisa ini, aku mengambil keputusan untuk meneruskan beberapa langkah baik yang telah dilaksanakan, dan cuba berubah lagi ke arah yang lebih baik:-
1. Membuat appointment untuk bersenam.
2. Menukar menu kepada jenis makanan sihat.
3. Kawal portion pengambilan makanan.
4. Mengubah menu daripada 3 kali sehari kepada 5-6 kali sehari mengikut keperluan.
5. Konsisten, konsisten dan konsisten.



Maybe next time aku boleh bercerita lanjut mengenai amalan baik ini. Untuk sekarang, anda muungkin boleh ke laman web tersebut untuk mengetahui jenis profile diet anda sendiri dan kenal pasti kelemahan diri dalam berdiet.

Aku akui dengan kelemahan dulu, berat menjadi sangat tinggi. Nasib baiklah dengan Herbalife, banyak berat berjaya diturunkan. Cuma sekarang, usaha untuk mengekalkan berat badan perlu terus dilaksanakan untuk mendapat berat badan yang diinginkan.

p/s: Ketahui cara menguruskan berat badan dengan Herbalife di sini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...