Thursday, May 20, 2010

Choose You

Dalam menjalankan aktiviti harian antara kehendak keluarga, kerjaya dan diri sendiri, adalah amat sukar bagi seorang wanita untuk menumpukan perhatian untuk keperluan diri sendiri.

Kajian menunjukkan bahawa individu yang membuat perubahan positif dalam hidup adalah 5 kali lebih peluang untuk mengekalkan tabiat yang sihat.

Choose You merupakan sebuah program yang diwujudkan oleh Persatuan Cancer di Amerika bagi menggalakkan semua wanita, terutama di US, untuk membuat pilihan yang sihat dalam hidup. Antara pilihan dan perubahan penting yang perlu diusahakan oleh setiap wanita untuk diri sendiri ialah untuk memilih pemakanan yang betul, menjadi aktif, berhenti merokok, dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Di US, satu dari setiap 3 orang wanita menhidapi cancer dalam kehidupan mereka.Kira-kira 50% kematian akibat cancer boleh dielakkan apabila penekanan dilakukan untuk membuat pemeriksaan awal, dan mengamalkan kehidupan yang lebih sihat melalui diet, senaman, dan mengelakkan penggunaan rokok.

Walaupun statistik dan kajian ini dilakukan di US, dan program Choose You merupakan program untuk masyarakat di Amerika sahaja, adalah penting untuk kita, sebagai seorang wanita, untuk sama-sama menyedari perubahan dan amalan sihat yang patut dielakkan supaya kita tidak tergolong dalam bilangan mereka yang akan menghidapi cancer.

Menurut website MAKNA juga, statistik terkini penghidap cancer di Malaysia telah meningkat dengan bilangan pengidap wanita melebihi lelaki. National Cancer Registry (NCR) telah mengeluarkan statistik daripada laporan kajian kanser pada 2003-2005 menunjukkanbilangan pengidap kanser yang dikesan ialah 29,596 dikalangan lelaki (43.7 peratus) dan 38,196 di kalangan wanita (56.3 peratus).

Jenis pengidap kanser tertinggi merupakan kanser payudara (18 peratus) dan diikuti dengan kanser usus besar (11.9 peratus) dan lung cancer (7.4 per cent).

Jadi, dalam kesibukan kita seharian sebagai seorang isteri, ibu dan pekerja, amatlah penting bagi kita untuk menjaga diri sendiri. Jangan lupa dan lalai untuk melakukan aktiviti-aktiviti seperti yang digesa oleh program Choose You ini iaitu:-
  • Memilih makanan yang betul
  • Menjadi lebih aktif
  • Berhenti merokok
  • Melakukan pemeriksaan kesihatan dengan kerap
  • Menjaga kesihatan kulit
Ini merupakan video daripada Ellen Pompeo , my favourite actress from Grey's Anatomy, sebagai one of the spokeperson untuk program tersebut.



Untuk membaca lebih lanjut mengenai program Choose You boleh klik di sini.

Diet Destroyer

If you are a fan of Oprah Winfrey, then you must know Dr Oz.

Ini aku terjumpa sebuah artikel yang sangat menarik, mengenai faktor-faktor yang mungkin menggangu diet kita seperti yang diberitahu oleh Dr. Oz.

Cubalah, mana tau berkesan, kan?

1. Warna panas
Warna panas macam kuning dan merah merupakan pemusnah diet. Warna biru merupakan warna natural untuk menurunkan selera makan, dan kira-kira 30% orang kurang makan dalam bilik yang mempunyai cat bewarna biru. Anda rasa mahu tukar warna cat di dining area rumah anda?

2. Mangkuk Tranparent
Menurut Dr Oz, dalam sebuah kajian oleh International Journal of Obesity, wanita makan 71% lebih banyak dalam bekas transparent(jarang) kerana mereka lebih berselera. Pilihlah bekas makanan seramik instead of bekas makanan kaca / plastik yang berwarna jernih.

3. Hiasan bunga
The Smell & Taste Foundation in Chicago telah mendapati bahawa wangian yang dihasilkan oleh buah-buahan boleh memberikan rasa cepat kenyang dan mengurangkan pengambilan makanan. Jadi gantikan hiasan bunga atas meja makan anda kepada a basket of fruit ;).

4. Lampu malap.
Manusia akan makan lebih banyak bila mereka tidak dapat melihat makanan dengan lebih terang. Jadi gunakan lampu cerah di tempat makan anda!

Boleh lawati laman web Dr Oz untuk tips menarik dan nasihat kesihatan lain.

Start small



Anda mungkin seorang yang dalam proses ingin menurunkan berat badan dan telah melalui proses diet untuk beberapa seketika.

Kalau dulu anda rasa anda tidak boleh, atau tidak mampu bersenam, tetapi tiba-tiba sekarang rasa nak mula memasukkan rutin senaman dalam hidup anda, ATAU, anda dulu memang kaki bersenam, tapi dah lama tinggalkan dan teringin nak mulakan semula.

Macamana nak mulakan semula aktiviti senaman secara perlahan-lahan tanpa membebankan tubuh badan anda? Inilah yang dimaksudkan dengan Start Small.

Dengan bermula secara perlahan, anda akan dapat membawa diri anda untuk melakukan rutin senaman tanpa sebarang sakit. Anda juga dapat mempersiapkan diri anda untuk melakukan lebih banyak aktiviti, dan mendatangkan minat dan motivasi untuk menambah tahap kesukaran aktiviti anda.

Macamana nak Start Small ?

  • Berjalan setiap hari selama 15 minit
  • Dapatkan rehat yang cukup - tidur 8 jam sehari untuk tenaga
  • Stretch setiap pagi
  • Gunakan tangga menggantikan lif di pejabat
  • Skip rancangan di TV dan gantikan dengan aktiviti luar.
  • Buat aktiviti push-up dan sit-up selama 1 minit (bergantung kepada bilangan yg anda mampu).
Jadi, ingatlah. Formula ringkas untuk turunkan berat badan ialah jaga diet dan lakukan senaman. Dengan dua cara ini, mesti berat yang diinginkan akan dapat dicapai sooner or later.

Good Luck!

Source

Tuesday, May 18, 2010

Krisis kesihatan dunia : Obesiti

Dr Luigi Gratton telah menulis sebuah buku mengenai krisis kesihatan yang berlaku di seluruh dunia sekarang ini.

“For the first time in our history, we have a health crisis with obesity. Never before, in any civilization past, have we seen so many people overweight and obese. The problem is getting worse, every day, in every country. It’s no mystery why the world is suffering from this challenge. Globally, societies are consuming far more calories than they need while performing far too little physical activity. It’s a simple balancing act of how many calories we eat and how much energy we expend. But the scale is being tipped much too far on the calorie side. It may not seem like a serious problem, but the consequences of weight gain can be quite debilitating. Every day, health care practitioners are treating obesity-related conditions throughout the world, so-called chronic and lifestyle diseases. The point is that these conditions are quite preventable with good nutrition and physical activity.”


Video di bawah menunjukkan penerangan Dr Gratton menerangkan mengenai produk Herbalife



Sunday, May 9, 2010

Peluang Perniagaan dengan Herbalife

Video yang sangat menarik mengenai peluang kerjaya dengan Herbalife. Pastikan anda lihat sampai habis video ini supaya anda faham peluang dan faedah anda menyertai Herbalife sekarang!



Hubungi saya untuk maklumat lanjut : aziera5299[at]yahoo.com

Kesibukan melanda

Maaf kerana lama tak update blog. Sekarang ni kehidupan agak sibuk dan tidak terurus.

Antara penyumbang kepada kesibukan ialah proses renovation dapur kat rumah. Dah masuk 3 minggu rumah tak berasap sebab tiada berdapur. Proses membesarkan dapur sedang berjalan lancar menyebabkan dapur lama tidak dapat digunakan langsung. Selama 3 minggu ni jugaklah kami anak beranak hanya 'makan luar' sahaja.

Dan dalam masa yang sama, lebih 3 minggu jugaklah kami anak-beranak diseraang dengan virus ' sakit mata' bermula dengan Afrina, anak yg sulung. Lepas tu suami tercinta ku pulak kena sampai seminggu lebih tak dapat pergi kerja. Dan sekarang, Afiq pulak yang kena. Afrina dengan ayahnya dah ok dah. Harap-harap Afiq pun cepat baik, dan doakan supaya mama diorang ni tak terkena dengan virus tu ye.

Actually seingat akulah, memang aku tak pernah kena sakit mata ni. Walaupun masa dulu adik beradik semua terkena, aku tetap the only 1 yg tak kena. This time pun harap-harap macam tu lah. Maybe virus ni tidak menyerang org tertentu kot. Tak boleh jamin, this time tak akan terkena kan, so aku hanya mampu berdoa ajelah.

Oleh kerana kesibukan ini, update mengenai info terbaru terpaksa terganggu sekejap. InsyaAllah dah kembali at the right track nanti, aku akan post a lot of other new info for my readers and myself.

Penafian Tuntutan Ahli Bebas Herbalife

Disertakan Jenis-jenis Penafian Tuntutan dalam semua post blog Coach Bebas Herbalife Aziera Yazid:-

1. Kesemua Gambar Testimoni Atau Keberkesanan Produk:

"Keputusan Adalah Tidak Tipikal. Hasil Individu Mungkin Berbeza-Beza"

2. Kesemua Gambar Gaya Hidup Atau Pendapatan:

"Pendapatan Tertakluk Kepada Individu Digambarkan Dan Bukan Purata."

3. Kesemua Imej-Imej Produk Herbalife:

"Produk-Produk Ini Tidak Bertujuan Untuk Mendiagnos, Merawat, mencegah Atau Mengubat Mana-Mana Penyakit."

Coach Herbalife

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...