Saturday, December 31, 2011

Selamat Tahun Baru 2012!




Hari ini merupakan penghujung kepada tahun 2011. Esok bermulalah tahun baru 2012.

Jadi, adakah anda sudah menyediakan azam baru utk 2012? Adakah azam itu semua azam yang baru, atau pun hanya repeat azam tahun lepas?

Bagaimanakah pula tahun 2011 telah melayan anda? Adakah anda telah memperolehi semua yang anda hajatkan pada awal tahun 2011 yang lalu? Adakah semua harapan dan niat anda telah menjadi kenyataan untuk tahun ini?

Setiap orang memang mempunyai harapan dan impian masing-masing. Mungkin kerana budaya, kita selalu menggunakan awal tahun untuk menyenaraikan semula harapan dan impian kita dan periksa sama ada terdapat impian kita yang telah mencapai kejayaan.

In  a way, budaya membuat azam pada tahun baru ini ada kebaikkannya. Ia mendorong kita menilai semula diri kita, kejayaan kita dan kegagalan yang telah kita alami untuk tahun berikutnya. Azam tahun baru pula akan membuatkan kita lebih bermotivasi untuk meningkatkan usaha kita pada tahun berikutnya.

Kita mungkin sudah tau di mana kelemahan kita, atau apa yang membuatkan kita gagal mencapai azam kita pada tahun lepas. Kita juga akan determine apakah cara yang perlu kita ubah, atau part mana usaha yang kita perlu tingkatkan, supaya azam kita menjadi realiti di tahun 2012.

Dalam Islam juga, kita disunatkan membaca Doa Akhir Tahun sebelum berakhir tahun yang lalu, dan membaca Doa Awal Tahun selepas masuknya waktu Maghrib Tahun Hijrah yang baru. Perbuatan ini mengajar kita untuk menilai semula dan menyesali perbuatan yang kurang baik atau dosa yang kita lakukan dulu, dan juga berdoa supaya kita menjadi seorang Muslim yang lebih baik untuk tahun berikutnya. Of course, dengan doa, kita perlu tingkatkan usaha supaya menjadi kenyataan.

Walau bagaimanapun, kita harus sedar, azam dan impian ini bukan hanya perlu dibuat di awal tahun sahaja. Kita perlu sentiasa menilai diri kita dan menyediakan impian dan harapan yang baru setiap masa, supaya kita dpt mempertingkatkan usaha kita untuk berjaya, bukan sahaja untuk tahun tersebut, tetapi juga untuk tahun-tahun berikutnya.

Bagi aku, tahun 2011 telah memberikan banyak pengalaman, dorongan dan kelebihan kepada aku dan keluarga. Alhamdulillah, aku sangat-sangat bersyukur kepada Allah kerana tahun 2011 ini memang memberikan rezeki yang murah untuk kami, dalam perniagaan Herbalife dan juga untuk kesihatan.

Tahun 2011 juga telah memberikan aku  banyak pengajaran dengan Herbalife. Bermula dengan event Spectacular 2011 pada awal 2011 yang lalu, aku telah mendapat dorongan untuk membuat Herbalife secara lebih bersungguh-sungguh. Semasa Spectacular tersebut aku telah melihat bagaimana bisnes Herbalife ini merupakan sesuatu bisnes yang unik dan banyak yang boleh dicapai dalam perniagaan ini.

Sebelum event ini, aku masih lagi mempunyai sedikit doubts and fear atau kekeliruan akibat fakta yang diputar belitkan oleh orang lain, mereka yang tidak mahu memberikan peluang atau menolak produk Herbalife akibat tidak mahu cuba memahami apa sebenarnya keistimewaan dan kelebihan Herbalife ini. Tetapi setelah mengalaminya sendiri selama 3 hari di Spectacular, aku menjadi lebih yakin dan bersemangat. Aku terus mengatur langkah dan strategi untuk lebih berjaya dengan Herbalife. Sebagai pendorong, aku telah menanam azam dan cita-cita untuk mencapai rewards yang ditawarkan oleh Herbalife semasa event itu iaitu - Ipad dan percutian ke Gold Coast, Australia.*

Selepas Spectacular 2011, aku terus pastikan yang aku tidak akan miss mana-mana event yang besar lagi dalam Herbalife. Selepas Extravaganza 2011 di Bangkok, Thailand aku jadi lebih teruja. Walau pun aku menghadapi masalah di tempat kerja akibat menghadirkan diri ke Extravaganza, ini langsung tidak melemahkan semangat aku. Malah, kerana Extravaganza jugalah aku telah melayakkan percutian ke Gold Coast, Australia, dan baru-baru ini ke Royal Carribean Cruise.* Ini adalah percutian yang selama ini hanya dalam mimpi sahaja.

It's not just about rewards and vacation dalam Herbalife. Itu semua hanyalah ganjaran yang disediakan untuk mendorong kita semua untuk berusaha dengan lebih baik. It's actually about the product. Kalau kita dah betul-betul yakin dan jatuh cinta dengan produk ini, yang lain-lain akan datang dengan sendiri. Of course, usaha yang kita telah lakukan, masa yang kita korbankan, dan segala ilmu yang kita belajar melalui training, perkongsian cerita dan bergaul serta belajar dengan orang-orang yang telah berjaya dalam perniagaan ini, itu yang menjadi faktor kepada peningkatan aku dalam Herbalife.

Sudah tentu, dengan izin Allah dan rezeki yang telah ditetapkan oleh-Nya, aku telah mendapat ganjaran-ganjaran yang terbaik dalam Herbalife.

Aku sangat-sangat bersyukur kerana 2011 telah menjadikan aku lebih rapat dengan keluarga melalui percutian yang kami pergi. Tahun ini juga suami tercinta lebih memahami mengenai Herbalife dan memberikan sokongan tidak berbelah bagi, selepas kami sama-sama ke Extravanganza Bangkok. Bisnes ini juga menjadikan aku lebih menghargai masa dan belajar untuk menguruskannya dengan lebih baik. Tahun ini juga rezeki kami semakin bertambah-tambah, Alhamdulillah.

Dan sudah tentu pada tahun 2011 juga, aku telah menjadi coach kepada lebih ramai orang. Ramai orang di Malaysia yang telah mendapat kebaikan daripada produk ini. Kerana itulah produk ini semakin popular di pasaran Malaysia. Bukan semata-mata kerana faktor iklan atau hadiah yg ditawarkan, tetapi kerana lebih org Malaysia yang telah mendapat basil daripadanya.

Ok, enough said about 2011. Anda boleh tengok post-post yang lama untuk mengetahui kisah-kisah saya dalam Herbalife. Apa yang penting ialah, semoga 2012 menjanjikan tahun yang lebih cemerlang untuk aku, dan anda semua.

Sekiranya ada antara anda yang berminat mendapat hasil daripada produk ini, anda patut mulakannya sekarang. Inilah masanya untuk anda memulakan usaha mendapat kesihatan terbaik dan menguruskan berat badan.

Sekiranya ahli-ahli saya yang telah menggunakan produk dan menjadi ahli bebas Herbalife, saya nasihatkan anda supaya tidak melepaskan peluang menghadiri Spectacular 2012 yang akan diadakan pada bulan Februari nanti. Maklumat lanjut boleh didapati di sini.

Jangan risau, kerana masa dan duit yang anda laburkan untuk menghadiri event ini, will be really worth it. Insya-Allah anda akan mendapat lebih banyak manfaat dengan menghadiri event penting ini. So kepada ahli yg ingin mengetahui lebih lanjut boleh hubungi saya ;)


SELAMAT TAHUN BARU 2012!

* Hasil pendapatan adalah berbeza mengikut individual. Hasil adalah berbeza-beza. Percutian dan gaya hidup yang digambarkan adalah tertakluk kepada kelayakan dan pencapaian individu, Hasil adalah tidak tipikal.

Monday, December 26, 2011

Back in business

Salam semua! Saya sudah kembali dari bercuti :)

Seronok betul dapat bercuti dengan keluarga, terutama apabila dapat percutian oleh Herbalife!*

Untuk yang masih belum tahu, saya baru pulang daripada percutian Royal Carribean Cruise Singapura- Penang-Melaka pada 19 hingga 22 Disember yang lalu. .*

Perasaan belayar atas cruise dengan keluarga tercinta - PRICELESS.

Saya akan ceritakan dengan lebih lanjut dalam post akan datang. Post ini hanya untuk maklumkan yang saya sudah bersedia untuk kembali bekerja keras bagi mencapai percutian yang akan datang pula.*

Tokyo 2012! Tak sabar rasanya!

Sementara itu, kepada sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat lanjut berkaitan produk Herbalife, keahlian Herbalife, atau untuk mendapat percutian seperti saya dalam perniagaan ini, boleh hubungi saya ;)

p/s: Semua ahli yang mendaftar berpeluang mendapat percutian dengan Herbalife sekiranya anda berminat menjalankan perniagaan ini secara serius. Dapatkan tiketnya daripada saya sekarang!

* Pendapatan tertakluk kepada invididu (atau contoh )digambarkan dan bukan purata

Wednesday, December 14, 2011

Percutian Herbalife

Saya akan bercuti ke Singapura mulai 18 Disember hingga 23 Disember 2011. Oleh itu diharapkan kepada mereka yang menghantar email/sms/mesejFB dapat bersabar sekiranya saya lambat membalas pertanyaan anda. Saya akan cuba sedaya upaya membalasnya secepat mungkin, atau sekiranya mempunyai connections kepada line telefon/internet.

Oleh itu, nasihat saya kepada sesiapa yang ingin mendapatkan produk daripada saya, boleh membuat pesanan dan bayaran selewat-lewatnya sehingga 16 Disember 2011, supaya order anda dapat diproses pada minggu ini. Order yang masuk pada minggu hadapan akan cuba diproses secepat mungkin, bergantung kepada availability.

Kepada ahli/pelanggan di Kuantan juga boleh menghubungi saya sekiranya mahu mendapatkan stok minggu ini selewat-lewatnya pada hari Jumaat, 16hb ini. Tetapi stok juga agak berkurangan disebabkan permintaan yang agak tinggi minggu ni :'(

Doakan saya selamat pergi dan kembali dari percutian ini. Saya akan ceritakan segala-galanya selepas kembali daripada cuti nanti.

* Pendapatan tertakluk kepada invididu (atau contoh )digambarkan dan bukan purata

Tuesday, November 29, 2011

Saya masih lagi seorang Coach Herbalife

Bila ada orang tanya aku hari ni, "Masihkan menjadi Coach Herbalife?" Tersentak jugak sekejap.

Maybe akibat terlalu lama tak post entry dalam blog ni, orang yang baru nak mengenali siapa Aziera Yazid, akan tertanya-tanya, ke mana aku menghilangkan diri. Bagi yang dah lama kenal. diorang mesti dah lama tahu yang aku sentiasa aktif menjawab email, dan menjawab mesej dalam facebook.

Cuma kerana kesibukan waktu kerja, menyebabkan aku sedikit payah nak update dalam blog. Kadang-kadang nak update status dalam FB pun tak sempat. Especially waktu kerja, tak sesuai pulaklah kan...

Actually, bukannya aku tak nak update. Kadang-kadang idea untuk sesuatu entry tu dah lama bermain-main dalam fikiran. Cuma, aku tak berapa minat nak update dalam blog kalau cuma sebaris dua ayat. Kalau boleh, aku nak berikan maklumat penting mengenai pengurusan berat badan, Herbalife dan lain-lain maklumat kesihatan. Aku tak suka kalau apa yang aku tulis hanya berdasarkan pendapat peribadi sahaja. Eloklah setiap maklumat disertakan dengan fakta yang betul, dan diterangkan dengan jelas supaya orang yang membaca tidak rasa 'hanging' atau tergantung dalam sesuatu topik, kan?

So, akibat terlalu sibuk, aku tak sempat nak menyiapkan satu post pun dalam blog ni. Kalau tak percaya, boleh tengok sendiri berapa banyak draft post dalam simpanan, menandakan betapa banyaknya info yang aku nak tuliskan lagi.

Jadi, untuk jawab soalan yang diajukan, "Ya, saya masih lagi menjadi Coach Herbalife. Alhamdulillah semakin lama semakin ramai orang yang telah mendapat hasil dari produk ini daripada saya. 

Syukur kepada Allah, masih lagi memberikan peluang kepadaku untuk menjalankan perniagaan Herbalife ini selain daripada menumpukan tugas sebagai seorang pekerja di sebuah syarikat. Terima kasih yang tidak terhingga kepada suamiku dan anak-anak yang memahami tugas aku sebagai seorang isteri, ibu, pekerja dan juga seorang businesswomen, tak lupa juga menjadi coach kepada ramai orang untuk menguruskan berat badan. Aku betul-betul bersyukur dengan nikmat dan rezeki yang diberikan oleh Allah ini.

Dengan hasil kerja keras ini jugalah, InsyaAllah kami akan dapat pergi bercuti lagi dengan Herbalife,* dalam sedikit masa lagi. Semoga percutian kali ini dapat memberikan motivasi lagi kepada aku untuk terus berusaha  mencapai paras yang lebih tinggi lagi dalam Herbalife.

* Pendapatan tertakluk kepada invididu (atau contoh )digambarkan dan bukan purata


Oh ya, walaupun saya diam, saya ada beberapa 'projek besar' yang akan dilancarkan, dan ada juga yang baru nak dimulakan, Insya-Allah sekiranya tiada aral, salah satu daripadanya akan keluar tidak lama lagi. Nantikan ye!

Sunday, October 30, 2011

Menguruskan berat badan di kolej atau universiti

Alhamdulillah...semakin ramai pengunjung yang telah mengunjungi blog ini. Setiap hari aku akan menerima email dan mesej dari pengunjung-pengunjung blog. Ada yang ingin bertanyakan mengenai produk Herbalife, ada juga sekadar menyampaikan perasaan mereka sebagai pengguna Herbalife yang berpuas hati dengan produk ini.

Aku rasa sangat bersyukur dan gembira kerana sedikit sebanyak, apa yang aku tulis dalam blog ini dapat memberi kesedaran kepada orang lain tentang kepentingan dan kebaikan produk Herbalife. Tidak kiralah sama ada untuk orang yang baru mencari-cari produk yang sesuai untuk menurunkan berat badan, atau pun yang pernah menggunakannya.

Apa yang aku sedari baru-baru ini, kebanyakan mereka yang menghantar email dan bertanyakan mengenai produk Herbalife, sebilangan besar adalah dari golongan umur 20-an, dan kebanyakan mereka ialah yang sedang belajar di kolej atau universiti. Pada tempoh waktu inilah sebenarnya menjadi asas kepada cara pemakanan kita untuk masa akan datang, dan juga penentu kepada tahap kesihatan kita nanti. Aku masih teringat lagi masa zaman aku di Universiti dulu. Masa inilah berat naik tanpa dapat ditahan-tahan akibat kurang kesedaran kepada kesihatan dan kurang ilmu untuk memilih jenis makanan yang sihat.


Sebenarnya, menurut kajian, sebahagian besar penuntut kolej/universiti akan naik berat badan pada tahun pertama di kolej. Kenaikan berat badan mungkin disebabkan oleh stress, perubahan gaya hidup, perubahan pengambilan makanan dan diet yang diamalkan. Cuba baca beberapa senario di bawah, mungkin salah satunya adalah berkaitan dengan anda:-

  • Suzana (bukan nama sebenar), seorang penuntut kolej merasakan amat susah untuk menolak perlawaan roomatenya untuk makan makanan ringan yang disimpan sebagai stok di bilik mereka contohnya seperti kerepek, potato chips, kacang dan lain-lain.
  • Adalah menjadi kebiasaan mereka untuk menyediakan snek dan makanan ringan sekiranya terpaksa berjaga malam bagi menyiapkan laporan/paper atau study untuk exam.
  • Kadang-kadang, oleh kerana kesibukan, dia selalu tidak sempat ambil sarapan pagi dan akan makan 'brunch' yang berat iaitu nasi dan lauk-pauk yang disediakan di kafeteria kolej. Amatlah susah untuk mendapatkan pilihan makanan lain di kafeteria tersebut. Akibat kenyang, dia tidak makan selepas itu, tetapi pada lewat malam, akibat berjaga untuk menyiapkan assignment, pada masa inilah dia kembali rasa lapar dan terus ambil makanan segera sama ada fries and burger, atau sekadar singgah membeli makanan di kedai mamak, ataupun mungkin sebungkus nasi lemak
  • Kawan Suzana, Ali (juga bukan nama sebenar) juga menghadapi masalah yang sama. Dengan waktu makan yang tidak menentu, dia juga kurang melakukan aktiviti sukan seperti menaiki basikal atau bermain sukan, seperti yang selalu dilakukannya di rumah. Waktu makan yang tidak menentu juga menyebabkan dia lebih selesa mengambil fast-food, skip waktu makan dan mengambil coklat/makanan ringan untuk menghilangkan lapar sebelum kelas.
  • Akibat daripada tabiat makan seperti inilah, pada akhir semester,  kawan-kawan Ali mula mengusiknya kerana lebihan tayar 'spare' di pinggang. Suzana juga mendapati yang bajunya sudah tidak muat lagi walaupun elok dipakai pada permulaan semester yang lalu.

Ada beberapa cara, sekiranya anda, sebagai penuntut di kolej atau universiti ingin menurunkan berat badan atau mengekalkan berat anda. Antara langkah yang boleh anda lakukan ialah:-

  • Dapatkan tidur yang mencukupi. Kekurangan tidur menyebabkan kurang konsentrasi dan boleh membawa kepada lebihan berat badan.
  • Elak daripada meninggalkan waktu makan, atau tidak makan pada waktu yg sepatutnya. Jika tidak, ia akan menyebabkan anda makan lebih pada waktu berikutnya,
  • Ambil sarapan pagi yang seimbang dan berkhasiat. Ini untuk memberikan tenaga dan konsentrasi dalam kuliah.
  • Awasi saiz/portion makanan yang diambil. Sekiranya pengambilan tidak terkawal, anda akan mengambil lebih banyak kalori daripada yang sepatutnya dalam satu hari, yg menjadi penyebab kepada kenaikan berat badan.
  • Minum banyak air kosong sepanjang hari. Air kosong adalah free kalori.
  • Bersenam. Aktiviti fizikal membantu membakar kalori, menguruskan tekanan/stress dan menggalakkan stamina fizikal dan mental.
  • Simpan makanan jenis rendah lemak dan rendah kalori dalam bilik dorm anda, untuk diambil sebagai anek atau ketika lapar pada waktu lewat malam.

Sebagai satu pilihan anda boleh mengambil shake Herbalife setiap hari sebagai sarapan pagi untuk  memastikan anda membekalkan diri anda dengan semua vitamin dan mineral yang diperlukan. Anda juga boleh mengambil shake Herbalife yang rendah lemak, rendah kalori, dan mudah disediakan sebagai satu pilihan snek sihat. 


Nutrisi yang baik amatlah penting dititik beratkan kerana dengan membekalkan otak kita dengan makanan sihat, ini akan memudahkan kita mengulangkaji pelajaran.

Sumber

Thursday, October 6, 2011

Tahun ke-3 dengan Herbalife

Sometimes, ada orang tanya aku, apa produk yang aku ambil? Adakah aku masih lagi ambil shake Herbalife selepas 3 tahun? Adakah aku ada ambil lain-lain produk Herbalife selain dari  shake Herbalife untuk turunkan berat badan?

Jawapannya, KENAPA TIDAK? Sudah tentulah YA!

Jika seseorang itu betul-betul telah memahami mengenai kelebihan produk Herbalife, dan betul-betul faham mengenai faedah untuk setiap produk yang dikeluarkan oleh Herbalife, dia sekali-kali tidak akan meninggalkan produk ini.

Oleh itu, adalah penting untuk seseorang yang ingin menggunakan produk Herbalife ini, untuk mendapatkan produk daripada seorang 'Pengguna Produk', bukan setakat 'Penjual Produk'. Sudah tentu anda mahu beli produk daripada seseorang yang menggunakannya, kan?

Anda juga bukan sahaja memerlukan produk semata-mata, tetapi juga anda perlu diberikan panduan cara-cara menggunakan produk dengan betul supaya mencapai keputusan yg diinginkan. Sebab itulah, adalah penting anda mempunyai seorang Coach ketika menggunakan produk ini.

Macam saya, kalau saya dapat tahu Coach saya berhenti menggunakan suatu produk yang dia syorkan pada saya, sudah tentu saya akan merasa ragu-ragu untuk meneruskan penggunaan produk ini.

Tetapi, bagi mereka yang ingin menggunakan produk Herbalife untuk menurunkan badan, dan ingin berhenti menggunakannya setelah mendapat berat yang diinginkan, anda memang boleh buat begitu. Anda tidak perlu meneruskan penggunaan produk ini sekiranya anda tidak mahu terus menggunakannya. Sekiranya anda mampu mengawal pemakanan anda sendiri, dan dapat memastikan berat badan anda dapat dikekalkan, jadi tiada sebab untuk anda terus menggunakan produk ini.

Cuma bagi diri saya sendiri, saya akan terus memilih untuk menggunakan produk Herbalife, kerana dengan mengambil produk ini setiap hari, saya rasa bertenaga.. Dengan mengambil shake Herbalife setiap hari untuk sarapan, berat badan saya dapat dikekalkan. Jadi, kenapa saya mesti berhenti menggunakannya.

Alhamdulillah, saya rasa bersyukur kepada Allah keran diberikan rezeki yang murah untuk terus menggunakan produk ini untuk diri sendiri, dan ahli keluarga yang lain.

Inilah produk Herbalife di dapur saya untuk kegunaan diri saya sendiri, dan ahli keluarga saya:-

Ini semua untuk kesihatan dalaman (Inner Nutrition). Next time saya akan letakkan Outer Nutrition (Skincare ) Herbalife yg saya gunakan setiap hari.

Sampai jumpa lagi!

Thursday, September 29, 2011

Terma & syarat

Salam Jumaat.

Mungkin saya belum pernah menyatakan sebarang syarat bagi sesiapa yang ingin menghubungi saya bagi bertanyakan mengenai produk Herbalife. Saya rasa ini adalah masa yang sesuai memandangkan setiap masa semakin ramai yang menghubungi saya untuk mendapatkan produk Herbalife ini, sedangkan mereka sudah mendaftar sebagai ahli dan mempunyai coach masing-masing.

Oleh itu, sekali lagi saya ingin menyatakan di sini bahawa saya tidak akan dapat menerima sesiapa menjadi ahli dengan saya sekiranya anda, atau pasangan hidup anda, sudah mendaftar ahli dalam masa 2 tahun sebelum ini. Saya sama sekali tidak akan melanggar peraturan Herbalife yang melarang pengedarnya menjual produk kepada seseorang yang telah mendaftar dengan coach masing-masing.

Oleh itu, adalah diharapkan sekiranya anda sudah mendaftar, tetapi menghadapi masalah dengan coach anda, sama ada dia MIA, atau sukar dihubungi, atau tidak mahu bekerjasama dengan anda, harap anda sabar dan dapat menerima kenyataan ini. Seperti kata salah seorang Millionaire Team baru-baru ini,apa yang saya boleh bantu anda ialah untuk menyampaikan apa yang anda patut tahu iaitu, untuk memesan produk anda boleh lakukan secara online di website Herbalife ini walaupun Coach anda tiada di sisi.

Walau bagaimana pun, sekiranya anda belum pernah mendaftar dengan Herbalife, anda di alu-alukan untuk menghubungi saya untuk bertanyakan mengenai produk dan keahlian.

Walau pun anda pernah menggunakan produk Herbalife sebelum ini,  tetapi tidak pernah mendaftar sebagai ahli, anda boleh melantik saya sebagai Coach untuk hasil yang lebih baik.

Harapan saya supaya semua orang mendapat hasil terbaik daripada produk ini. Jangan jadi seperti cartoon di bawah ye!

Monday, September 26, 2011

Perkembangan Syawal 2011

Syawal sudah nak habis tapi blog baru nak update. Masih dalam mood raya? Adalah sikit-sikit lagi kan...

Perkembangan terkini.....tengah concentrate dengan projek baru. InsyaAllah akan di'launch'kan tidak lama lagi. Hopefully dengan projek ini lebih banyak lagi orang yang aku boleh bantu untuk menurunkan berat badan dengan Herbalife.

So far, Alhamdulillah, semakin ramai yang berminat untuk turun berat badan dengan Herbalife. Apa-apa pun aku akan cuba menjawab semua soalan berkaitan Herbalife dengan sebaik mungkin. Cuma aku sangat-sangatlah berharap agar soalan diberikan oleh hanya untuk orang yang baru ingin mencuba produk Herbalife, atau yang mungkin sudah cuba tetapi tiada Coach untuk membimbing mereka. Bagi mereka yang sudah ada coach, adalah lebih adil sekiranya mereka merujuk terus dengan Coach mereka sendiri.

Ok enough about that, untuk perkembangan Raya tahun ini biar aku letakkan beberapa gambar di sini
Ini pulak gambar kami sekeluarga.
Alhamdulillah kami sekeluarga dapat beraya bersama-sama dengan keluarga belah suami di Jerantut.

Dalam bulan Syawal ini juga ada beberapa event Herbalife yang berlangsung iaitu Customer Day di Berjaya Times Square, dan juga Herbalife University di Korea.

Untuk Customer Day tu, dpt jugalah peluang untuk melihat kelebihan produk dan bisnes Herbalife daripada penerangan orang lain yg telah memberikan testimoni mereka.

Walaupun layak ke Herbalife University di Korea, aku mempunyai komitmen lain yang menyebabkan tidak dapat untuk pergi ke sana. InsyaAllah pada masa akan datang akan dapat join event dan vacation Herbalife yang lain.Sekarang ni pun ada beberapa promosi lagi untuk qualify. Seronok juga kumpul-kumpul point untuk achieve something. Memang buat kita fully motivated.

So anyway, Selamat Mengharungi kehidupan anda, semoga lebih bahagia bersama keluarga tercinta, Nantikan berita terkini dari saya tidak lama lagi. Kepada yg berminat nak tahu mengenai program Herbalife dan manfaatnya, boleh email saya.



Thursday, July 14, 2011

Video on Herbalife Diet

Sekiranya anda masih lagi ragu-ragu tentang produk Herbalife dan hasil yang diberikan, sila tonton video dibawah. Semua yang disampaikan dalam video ini adalah sama seperti apa yang aku nak sampaikan juga.

Nota: Tidak semua produk dalam video ini terdapat di Malaysia. Email saya untuk mengetahui senarai produk Herbalife yang terdapat di Herbalife Malaysia


Getting back to writing


Dah lama betul blog ni dibiarkan tanpa posting terbaru. Walaupun banyak benda yang nak ditulis, semuanya berkumpul dalam otak je. Tak sempat betul nak menaip dan bercerita dalam blog.

Alhamdulillah walaupun dah lama tak update blog, aku masih lagi menerima pujian dan komen yang baik-baik sahaja mengenai blog ini. Aku sangat bersyukur kerana orang yang singgah ke blog ini dapat membaca posting-posting sebelum ini, dan mendapat maklumat yang tepat dan ikhlas mengenai produk Herbalife. Selepas beberapa tahun menulis blog, memang itulah yang diharapkan.

Aku memang betul-betul berharap supaya masyarakat di luar, khususnya di Malaysia, dapat betul-betul memahami mengenai produk ini. Dengan mendapat maklumat yang tepat mengenai kebaikan dan kelebihan yang ada dengan Herbalife, barulah mereka akan sedar tentang peranan produk dapat membantu kita mencapai impian untuk mendapatkan berat badan ideal.

Semoga blog ini akan menjadi jawapan kepada mereka yang masih lagi mencari-cari cara yang tepat untuk menurunkan berat badan. Semoga blog ini akan terus menjadi tempat rujukan bagi mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut berkaitan produk Herbalife.

Kepada sesiapa yang masih lagi mencari seorang coach untuk membantu mencapai berat badan ideal, bolehlah menghubungi saya melalui email aziera5299[at]yahoo.com atau add saya di Facebook.

Sunday, May 22, 2011

Aloe Vera Herbalife: Produk penting waktu bercuti

Aloe vera Herbalife penting dibawa semasa bercuti?

Saya selalu terima soalan-soalan macam ni...

"Saya nak pergi bercuti...tapi macamana saya nak shake?"
"Saya balik kampung, ada kenduri. Macamana kalau saya tak sempat nak shake?"
"Cuti ni, saya akan berkumpul dengan keluarga dan kawan-kawan. Acara utama ialah makan-makan. Macamana dengan diet saya?"

Bagi mereka yang bertanyakan soalan-soalan ini, mereka memang betul-betul konsisten mengambil shake Herbalife untuk menguruskan berat badan. Mereka akan pastikan yang mereka ikut segala menu dan panduan yang diberikan, supaya akhirnya nanti mereka akan dapat kesan yang diinginkan. Saya betul-betul rasa bangga dengan usaha mereka dan disiplin serta mereka begitu komited dengan niat yang telah ditetapkan.

Walaupun hari cuti atau keraian, tidak sepatutnya menjadi alasan untuk kita menginggalkan diet, tetapi apabila seseorang itu telah faham sepenuhnya bagaimana cara untuk mengawal dan menurunkan berat badan, ianya tidak akan menjadi masalah. Lagipun, kita harus berasa selesa kerana kita sudah ada produk yang terbaik disisi, atau sebaik sahaja balik daripada cuti. Yang pentingnya ialah sebaik sahaja balik daripada cuti, kita haruslah kembali semula kepada rutin shake dan diet. Jangan berhenti terus, sudah!

Pada waktu cuti, cukup untuk kita ambil shake waktu breakfast sahaja. Ini dapat membantu kita dapat mengawal berat badan kita untuk hari itu. Tetapi ada juga yang agak berat untuk mengambil shake, terutama jika tinggal di hotel, dan hotel memberikan sarapan pagi secara percuma! Jadi, jangan bazirkan duit yang anda bayar untuk makanan itu. Nasihat saya, makanlah. Kalau tak makan, rugi.

Akan tetapi, cubalah untuk mengawal pengambilan makanan anda. Makanan percuma tidak bermakna anda kena habiskan semua. Anda mungkin merasa puas setelah mencuba semua jenis makanan yang dihidangkan, tetapi anda mungkin akan berasa tidak selesa selepas itu. Jadi, berpada-padalah ye.

Cadangan saya, bangun awal pagi terutama untuk sembahyang Subuh dan terus ambil shake Herbalife dahulu sebagai makanan pertama yang masuk ke dalam perut kita. Kemudian selepas 2 jam, bolehlah menikmati sarapan percuma yang disediakan. Cuba kawal pemakanan dengan memilih makanan sihat dan seimbang sepanjang hari.

Sebagai manusia, kita semua bukanlah perfect. Oleh sebab itu, Tuhan kurniakan kita akal dan fikiran untuk kita tentukan yang mana baik dan buruk untuk kita. Jadi jangan risau sekiranya anda terpaksa atau ingin meninggalkan shake untuk beberapa ketika. Saya jamin, berat anda tidak akan terganggu sekiranya hanya beberapa hari sahaja anda tidak ambil shake.

Lagipun shake merupakan sejenis makanan, bukannya ubat. Masa bercuti, saya rasa, kita dibenarkan untuk makan sahaja apa kita mahu ikut selera, tanpa pedulikan khasiat/nutrien. Balik dari cuti, mulalah ambil semula shake Herbalife.Tak ada masalah.

Tapi nasihat saya ini untuk mereka yang jarang bercuti, maybe setahun sekali, 6 bulan sekali atau 3 bulan sekali. Tapi kalau tiap2 minggu anda pergi bercuti, and tiap2 minggu juga anda tak kawal makanan, sudah tentulah berat badan anda susah dikawal.

Ini gambar saya ketika ingin pergi bercuti baru-baru ini

Saya yang baru balik dari bercuti pun macam tu juga. Saya cuba untuk shake sekurang-kurangnya sekali sehari supaya tubuh badan saya kekal sihat dan dapat menikmati cuti dengan sepuasnya. Kalau tak dapat untuk sarapan, maybe saya selitkan shake bila-bila masa yang boleh. Saya tetap boleh enjoy semua makanan saya bersama keluarga dan kawan-kawan semasa bercuti.

Cuma apa yang penting bagi saya ialah Aloe Vera Herbalife. Saya pastikan saya ambil setiap pagi bagi memastikan sistem penghadaman saya berfungsi dengan baik semasa saya cuti, supaya saya tidak mendapat kesan tidak baik daripada semua jenis makanan yang masuk dalam perut saya.

Saya jarang ambil teamix waktu berjalan-jalan kerana nanti saya asyik nak ke tandas pulak. Kalau dalam Malaysia tak apa, sebab tandas ada di mana-mana. Tapi kalau ke luar negara, ada juga tempat yang tidak menyediakan tandas untuk pengunjung. Memang akan menyusahkan pulak nanti.

Oh ya, kadang-kadang akibat terlalu risau untuk ke tandas, saya juga akan kurang minum air. Jadi, dengan pengambilan Aloe Vera Herbalife ini, dapat membantu badan saya kekal hidrasi.

Memang banyak kebaikan produk ini. Sememangnya semua produk Herbalife mempunyai kebaikannya yang tersendiri. No wonder semakin ramai orang yang berminat untuk terus menggunakannya.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba Aloe Vera Herbalife dan produk Herbalife yang lain, boleh email saya atau SMS ke 017-9360797 untuk maklumat lanjut.

Saturday, May 21, 2011

Bangkok Extravaganza 2011



Sudah sampai masanya untuk aku ceritakan serba sedikit mengenai event Extravanganza 2011 yang telah berlangsung di BITEC, Bangkok, Thailand pada 6 hingga 8 Mei yang lalu. Event ini merupakan satu event yang terbesar bagi Distributor Herbalife untuk negara-negara Asia Pacific iaitu Malaysia, Indonesia, Thailand, Singapura, Taiwan, Korea, India, Australia, New Zealand dan termasuk juga Canada. Kenapa aku katakan terbesar? Kerana pada event ini telah mengumpulkan seramai 23,000 orang! Perhimpunan ramai Ahli Bebas Herbalife dari serata dunia!

Saksikan suasana dalam dewan semasa Extravaganza tersebut:-




Jadu sudah semestinyalah Extravaganza ini telah memberikan satu pengalaman yang baru dan menarik kepada aku. Yang paling istimewanya ialah apabila suami tersayang sudi bersama-sama turut serta menyertai training yang dijalankan di sini. Aku sangat-sangat bersyukur dengan kehadiran dia di sisi. Sesungguhnya event ini bukan sahaja telah menaikkan semangat aku, tetapi juga membuka mata dia untuk melihat sendiri betapa ramai pengguna dan ahli bebas Herbalife yang telah berjaya. Sememangnya perniagaan ini bukan suatu yang biasa, dan produk Herbalife juga tidak sama seperti produk-produk lain di pasaran.

Berikut ialah beberapa pengalaman/pengajaran yang telah aku perolehi daripada event tersebut:-
  1. Pengguna Herbalife datang daripada pelbagai latar belakang manusia, dan cara hidup yang berbeza-beza. Sama ada dari negara mewah atau negara miskin seperti India, terdapat ramai orang yang menggunakan produk Herbalife, dan menjalankan perniagaan ini. Ramai yang telah mendapat kejayaan yang besar dengan perniagaan Herbalife.

    Ini membuktikan bahawa produk ini sesuai untuk sesiapa sahaja, tidak kira agama, bangsa atau cara hidup. Yang penting cuma, seseorang itu sanggup untuk mengubah cara pemakanan mereka kepada yang lebih sihat, demi untuk mencapai berat badan unggul.


  2. Terdapat banyak cara untuk membancuh dan menyediakan shake, tak kira bila dan di mana sahaja kita berada. Aku lihat dengan mata aku sendiri bagaimana mereka bancuh shake dalam beg plastik, botol mineral, pelbagai jenis cawan/bekas/ botol. Kita boleh pilih mana sahaja cara mengikut kreativiti, yang penting untuk memastikan kita dapat menikmati shake dan mendapat khasiat daripadanya.
  3. Pengalaman mendengar sendiri pemenang Nobel Prize iaitu Dr Louis Ignarro, salah seorang panel Nutrisi Herbalife menerangkan kelebihan produk Herbalife daripada segi sains. Ini telah sedikit sebanyak menambahkan keyakinan padaku bahawa produk ini merupakan suatu produk yang berkualiti tinggi dan dijamin piawaiannya.

    Aku juga berpeluang mengikuti training mengenai produk Herbalife baru yang akan masuk ke Malaysia akhir Julai nanti. Sekurang-kurangnya apabila produk yang dinanti-nantikan ini dijual di Malaysia, aku akan dapat memberikan penerangan terbaik kepada ahli, seperti yang telah disampaikan oleh Dr Ignarro tersebut.
  4. Sesiapa sahaja boleh berjaya dalam perniagaan Herbalife. Selama ini aku selalu menggalakkan semua orang menggunakan produk untuk mendapat berat badan ideal. Tetapi bukan sahaja itu, Herbalife juga menyediakan peluang perniagaan yang cerah untuk sesiapa sahaja yang berminat, dan bersedia untuk berusaha ke arahnya.

    Oleh itu, mulai sekarang, kepada sesiapa sahaja yang betul-betul berminat membuat perniagaan Herbalife, boleh hubungi saya untuk mengetahui bagaimana bisnes Herbalife dapat membantu meningkatkan pendapatan anda. Tidak kiralah sama ada secara part-time atau full-time.
Ini sahajalah antara pengalaman yang dapat aku kongsikan di sini. Untuk betul-betul mengetahui pengalaman berada dalam event yang besar dalam Herbalife, seseorang itu perlu merasainya sendiri. Oleh itu, marilah bersama-sama turut serta menghadirkan diri dalam mana-mana event yang dianjurkan oleh Herbalife pada masa akan datang.

Banyak yang aku korbankan untuk berada di event Extravaganza ini. Banyak juga yang aku pertaruhkan selain daripada wang ringgit untuk berada di Bangkok pada masa ini. Walau bagaimana pun semuanya berbaloi dengan apa yang aku dapat daripada event ini. Event ini juga telah membuka mata dan memberikan peluang baru. Pengajaran yang paling penting aku perolehi ialah aku dapat melihat sesuatu yang baru dan lama dari perspektif yang berbeza.

Sesungguhnya kejayaan tidak akan datang tanpa pengorbanan, dan usaha yang keras. Ini semua dibuktikan oleh Ahli Bebas Herbalife yang telah berjaya. Oleh itu, semoga segala usaha & pengorbanan yang telah aku lakukan ini akan memberikan kejayaan yang cemerlang untuk masa depan. Amin.

p/s: Sekiranya anda berminat menambah pendapatan dengan Herbalife, sila hubungi saya.

* Pendapatan tertakluk kepada invididu (atau contoh )digambarkan dan bukan purata

Tuesday, May 17, 2011

Balik dari Event Herbalife Extravaganza 2011

Sudah tiba masanya untuk aku update sedikit blog ni setelah lama bercuti rehat.
6 hari di Bangkok untuk Extravanganza dan seterusnya 4 hari di Melaka, betul-betul memenatkan. 2 minggu tepat meninggalkan rumah di Kuantan.

Alhamdulillah pada 15 Mei iaitu Ahad lepas, kami sekeluarga selamat tiba di rumah. Tapi sebaik saja sampai di Kuantan, seperti biasa terus stuck dengan kerja. Nasib baik hari ni cuti so dapatlah berehat sikit sambil unpacking barang dan mengemas rumah.

Gambar-gambar semasa di Bangkok masih belum transfer daripada camera lagi. Tapi antara beberapa gambar dah pun diupload oleh kawan-kawan yang pergi bersama aku dan suami ke dalam Facebook. InsyaAllah, gambar dari kamera aku sendiri akan diupload tidak lama lagi.

Bercerita mengenai pengalaman di sana, memang sukar digambarkan sekali. Hanya sesiapa yang berpeluang untuk pergi sahaja yang akan dapat rasakan pengalaman tersebut.Jadi kepada sesiapa yang ada peluang untuk menghadiri event Herbalife pada masa akan datang, tidak kiralah sama ada di Malaysia sahaja, atau di luar negara, memang tidak patut lepaskan peluang untuk menghadirinya. Biarlah setakat training kecil sahaja, kalau ada masa, pergilah.

Dengan menghadiri mana-mana event atau training Herbalife, ini akan dapat meningkatkan pengetahuan kita mengenai produk yang ditawarkan dan lebih meyakinkan kita kenapa kita patut menggunakan produk Herbalife. Kita akan dapat melihat sendiri secara sains kenapa produk ini sememangnya berkualiti dan betul-betul dapat membantu kita .

Maybe next time aku akan ceritakan lebih lanjut mengenai event Extravaganza ini. Apa yang pentingnya sekarang, aku lebih faham mengapa aku harus terus menggunakan produk ini. Betapa pentingnya aku terus menggalakkan orang lain menggunakan produk ini. Bagaimana aku dapat membantu orang lain.

Sekiranya anda belum pernah menggunakan produk Herbalife, inilah masanya yang paling sesuai untuk mula menggunakannya. Sekiranya anda telah mencuba produk ini, anda harus tahu betapa bertuahnya anda untuk bertemu dengan produk ini.

Kepada sesiapa yang masih belum mengetahui mengenai kebaikan produk Herbalife ini, email saya untuk maklumat lanjut di aziera5299{at}yahoo.com

Thursday, March 24, 2011

Dulu, kini dan selamanya...

This time aku nak share gambar aku dengan suami tercinta yang sebenarnya dah lama patut aku scan dan upload.

Ini gambar nikah kami. (Tolong hiraukan kualiti gambar kerana ini hanya scanned picture dari dalam album dan waktu kami kahwin 8 tahun yang lalu belum ada lagi digital camera atau album digital yang canggih manggih macam sekarang ni)

Ini pula gambar kami masa dinner syarikat kami bekerja (Ya, saya dan suami bekerja dalam satu syarikat yang sama (^^ )


Adakah anda perasan, baju dinner yang dipakai itu adalah sama dengan baju yang aku pakai masa nikah? Memang gembira betul sebab baju tu masih elok.

Oh ya, jangan ingat yang aku sentiasa kurus sebelum aku kahwin tau....

Ini pulak gambar kami berdua sebelum berkahwin, masa belajar sama-sama di US dulu. (Bukan senang tau nak tunjuk gambar ni kat public)


Nampak tak betapa gemuknya aku dan betapa kurusnya suamiku dulu?

Alhamdulillah. Suamiku yang tercinta menerima aku seadanya, masa susah & senang. Masa gemuk & kurus & gemuk balik & sekarang ni sudah kembail kurus semula.

Oh ya, lupa nak bagitau yg berat aku sekarang, sama dengan berat aku masa kahwin dulu. dan InsyaAllah, suatu masa nanti berat aku akan turun dengan lebih banyak lagi.

Lupa juga nak beritahu yang aku kurus masa kahwin disebabkan pil diet (dengan aturan dan nasihat doktor) dan juga intensive aerobics & joggings. Macamana aku naik lepas kahwin, that's a whole different story, yg mana aku akan cerita di masa dan tempat yang lain ha ha.

Sebelum aku lupa nak beritahu, semua orang cakap yang kami nampak jauh lebih baik sekarang, daripada masa kami muda-muda dan sebelum kahwin dulu. ^^

Harapan aku cuma satu, semoga kami kekal bahagia ke anak cucu :D

Tuesday, March 8, 2011

Bekalan setiap hari

Inilah bekalan aku ke pejabat setiap hari:-

1 botol air 2L air kosong
+
2 botol air 1L
=
4Liter air kosong

1 Liter untuk bancuh shake, 1 liter untuk bancuh teamix dan 2L untuk dihabiskan dari pukul 8:30pagi hingga 5:30 petang.

In case air tu tak mencukupi, ada beberapa botol lagi air mineral di pejabat untuk tujuan contigency dan juga kalau ada kawan-kawan yang terputus bekalan air.

Alhamdulillah, dengan adanya penapis air di rumah, lebih mudah untuk membawa bekalan air ke pejabat. Tak perlulah cerita penapis air jenis apa kan, semuanya bagus. (Kecuali kalau Herbalife ada jual penapis air, then barulah best nak cerita, kan?)

Lagipun, kita kena kurangkan pembelian dan penggunaan botol air mineral, untuk mencegah pencemaran dan mengurangkan sampah di dunia ini.

Rutin setiap hari:-
  • Shake for breakfast di rumah.
  • Shake for lunch
  • Shake for mid-afternoon snack(waktu minum petang)
  • Normal meal for dinner at home.
Sentiasa berusaha untuk mengekalkan rutin ini setiap hari untuk mendapat result yang terbaik!

Saturday, March 5, 2011

Kenapa Herbalife? Kenapa sekarang?

Kenapa anda perlu menggunakan produk Herbalife sekarang?

Kenapa and perlu menceburkan diri dengan perniagaan Herbalife?

Bagaimana Herbalife boleh membantu anda dan orang lain?



Hubungi saya untuk mengetahui bagaimana untuk bermula dengan Herbalife.

Thursday, March 3, 2011

Blog terbaikkah?



Orang lain tidak akan dapat merasakan apa yang aku rasa apabila menerima mesej dalam Facebook daripada seorang pengguna Herbalife yang tidak kukenali, siang tadi. Mesej yang disampaikan cukup ringkas tapi sungguh memberi kesan bermakna kepada aku hingga kini.

Dalam mesej itu dinyatakan bahawa pengirim mesej itu merasakan bahawa blog ini adalah (aku quote)
"Blog Herbalife dalam Bahasa Malaysia terbaik"

Alhamdulillah, aku sungguh bersyukur apabila menerima komen seperti itu.

Aku bersyukur apabila apa yang tulis dalam blog sedikit sebanyak berjaya meningkatkan motivasi orang lain.

Aku sangat bersyukur apabila informasi yang aku sharekan disini dapat dijadikan panduan oleh orang lain.

Walaupun aku telah beberapa kali menerima komen yang baik mengenai blog ini, tetapi komen tadi paling memberikan kesan kepada aku. Ini telah meningkatkan semangat untuk aku terus menulis dan berkongsi maklumat dalam blog ini.

Ini kerana, apabila kita menulis dengan ikhlas, orang lain akan dapat rasakan keikhlasan diri kita. Apabila kita tulis terus dari hati, maka dapatlah orang lain membaca isi hati kita.

Tujuan aku menulis blog ini adalah untuk menceritakan pengalaman aku menggunakan produk Herbalife, kesan dan perubahan yang aku alami setelah menggunakan produk ini. Aku juga ingin menyampaikan cara yang betul seseorang untuk  menguruskan berat badan.

Syukurlah sekiranya blog ini sedikit sebanyak telah membantu orang lain mengenali produk Herbalife yang hebat ini. Syukurlah sekiranya produk ini telah mengubah hidup orang lain. Semoga lebih ramai orang menggunakan produk ini dan mengetahui kebaikan yang diberikan.

Sekiranya anda masih mencari-cari lagi produk yang sesuai untuk menurunkan berat badan, menaikkan berat badan, atau untuk mengekalkan berat badan, Herbalife adalah jawapannya.

Wednesday, February 9, 2011

Cabaran dalam menurunkan berat badan


Dalam menurunkan berat memang banyak cabaran. Aku sendiri mengalaminya. Orang-orang yang aku kenal dan kawan-kawan yang lain juga mengalaminya. Apa yang penting ialah kita harus tetapkan matlamat dan target yang ingin dicapai, dan ini akan dapat membantu kita menghadapi cabaran yang datang.

Antara jenis-jenis cabaran yang biasa dihadapi oleh mereka yang ingin menurunkan berat badan adalah seperti berikut:-

Pengurangan tidak seperti yg dijangka atau diinginkan
Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi pengurangan berat seharian. Antara faktor-faktornya ialah jumlah air, garam yang diambil, dan kandungan nutrien dalam badan. Ini merupakan faktor daripada pemakanan. Yang penting, jangan putus asa sekiranya kita harapkan dapat turun 0.5kg untuk minggu ini, tetapi tidak.Kita harus tetapkan semangat untuk terus menurunkan berat badan dan mencapai target berat yang diinginkan.

Tidak berpuas hati
Walapun dengan pengurangan yang sedikit, lama-kelamaan anda akan dapat mencapai berat yang diinginkan. Kadang-kadang, seperti fator diatas, apabila penurunan adalah sedikit, sesetengah orang merasakan yang mereka sudah gagal. Tetapi sebenarnya penurunan yang sedikit ini akan bertambah menjadi penurunan besar kelak, dan akan tetap mencapai angka yang diinginkan pada masa akan datang.

Mudah terpesong
Kadang-kala kita mudah terpesong daripada diet dengan mengambil makanan dengan kuantiti yang banyak, terutama sekali dalam hari-hari perayaan atau perjumpaan keluarga dan rakan-rakan. Atau mungkin juga kita berjaya melawan nafsu dalam majlis bufet dengan mengambil makanan sedikit sahaja, tetapi pilihan makanan yang kita ambil itu kadangkala merupakan makanan-makanan yang tidak berkhasiat.

Akhirnya, kita mengambil keputusan untuk terus menghabiskan makanan dalam pinggan. Mungkin juga kerana sesal dengan diri sendiri kita terus mengambil keputusan untuk terus merosakkan diet kita untuk sepanjang hari, minggu, bulan atau tahun berikutnya. Kita seharusnya kembali insaf dan kembali ke pangkal jalan bermula pada waktu makan yang seterunya, supaya kita tidak terlalu jauh terpesong daripada pelan menurunkan berat badan

Sabotaj kawan dan rakan-rakan
Orang-orang yang rapat dengan kita merupakan orang yang paling mudah untuk menarik kita daripada perancangan kita menurunkan berat badan. Biasanya, bagi rakan atau ahli keluarga seperti ini, mereka tidak mahu untuk menurunkan berat badan, oleh itu mereka tidak suka untuk orang lain menurunkan berat badan. Apa yang kita perlu buat ialah untuk menahan pelawaan atau 'paksaan' kawan seperti itu.


Pilihan makan luar
Bagi mereka yang aktif, dan tidak berpeluang untuk masak dirumah, makan di luar merupakan pilihan yang paling mencabar sekali. Adalah penting untuk memilih restoran yang menyediakan pilihan makanan yang berkhasiat. Sekurang-kurangnya ita perlutahu bagaimana cara makanan yang ingin kita makan itu dimasak, dan kandungan di dalamnya. Kurangkan pilihan makanan bergoreng, dan berminyak dan elakkan daripada mengambil makanan segera yang tidak menyihatkan untuk badan kita.

Jemu dengan makanan yang sama
Biasanya kebanyakan orang selalu menganggap bahawa makanan yang sihat selalunya tidak sedap. Apabila kita selalu makan makanan yang sama dengan kerap, kita akan mudah menjadi jemu.Menyediakan makanan yang sedap, menarik dan dengan cara yang kreatif akan mengelakkan daripada perasaan jemu, dan tidak mudah berputus asa.Kita boleh menikmati makanan yang sedap dan istimewa sebagai ganjaran kepada diri sendiri dalam seminggu sekali.

Selain itu, Herbalife menyediakan lima perisa shake yang sedap dan mudah disediakan, dan anda tidak akan jemu untuk menikmatinya. Kita juga boleh menggunakan kreativiti sendiri untuk mencampurkan perisa-perisa ini atau mencampurkan dengan bahan lain untuk pilihan perasa yang lebih menarik.

Secara kesimpulannya, disiplin diri yang tinggi dan semangat yang waja akan dapat membantu kita dalam mencapai matlamat yang diinginkan. Sekiranya anda hampir berputus asa dalam usaha menurunkan berat badan, anda harus kembali bersemangat dan cari motivasi anda, dan percaya yang anda akan dapat mencapai berat yang diinginkan tidak lama lagi.

Hanya kita sendiri yang dapat melakukan perubahan pada diri kita, dan bukan orang lain.

Tuesday, February 8, 2011

Herbalife Spectacular 2011

Aku belum sempat nak cerita mengenai Majlis Herbalife Spectacular 2011, yang diadakan di Putrajaya Convention Center (PICC) pada 14 hingga 16 Januari 2011 yang lalu. Majlis ini merupakan acara tahunan yang diadakan oleh Herbalife untuk semua ahli bebas Herbalife bagi memberikan penganugerahan, pengenalan produk dan memperkenalkan individu yang telah berjaya dengan produk dan bisnes Herbalife.

Majlis ini memang meriah dan gemilang dan sangat sesuai untuk menyedarkan aku betapa bagusnya produk ini, dan kebaikannya. Di majlis ini aku dapat mendengar dan melihat testimoni semua orang yang telah berjaya selepas menggunakan produk-produk Herbalife, dengan mata kepala aku sendiri.

Aku juga dapat berjumpa dengan seseorang orang yang mengambil shake sehingga 12 kali sehari! Bayangkan betapa mereka ini telah menjadikan shake Herbalife sebagai satu rutin wajib, semata-mata untuk memastikan mereka mendapat kesihatan yang terbaik setiap hari.

Testimoni dari segi penurunan dan kenaikan berat badan juga tidak terkira banyaknya! Yang paling penting ialah mengetahui bagaimana produk ini bukan sahaja membantu kita mencapai berat badan yang diidamkan, tetapi juga mengekalkan kejelitaan, dan menjadikan seseorang itu awet muda. Aku diberitahu oleh seorang rakan bahawa sebaik sahaja kita mula menggunakan produk Herbalife, rupa paras kita akan seolah-olah terkunci disitu. Bermakna, walaupun usia kita bertambah, wajah kita akan tetap maintain muda. Wow! Menarik kan?

Selain daripada menambahkan pengetahuan mengenai produk, yang paling penting ialah aku berpeluang untuk bertemu dan berkumpul dengan rakan-rakan lain yang juga berkecimpung dalam bisnes Herbalife ini. Overall, semua orang terjerumus dalam bisnes Herbalife setelah diri sendiri menggunakan produk dan mendapat kesan yang terbaik. 


Ini gambar kami beramai-ramai termasuk Stella. (Lihat betapa aku masih perlu lagi turunkan berat huhu.)

Turun berat badan untuk lelaki dan perempuan


Sekiranya satu pasangan memutuskan untuk menurunkan berat badan bersama-sama, ini merupakan satu keputusan yang paling baik. Lebih mudah untuk kawal pemakanan dan melakukan excersize sekiranya 'partner' anda juga ingin melakukan perkara yang sama.

Baru-baru ini satu kajian telah dilakukan terhadap kira-kira 1000 orang lelaki dan perempuan untuk mengetahui purata sebab mengapa mereka mahu menurunkan berat badan. Perbezaan antara jantina begitu ketara.

Bagi wanita, mereka mahu turun berat badan untuk nampak lebih menarik. Rata-ratanya tidak berpuas hati dengan bentuk badan mereka yang asal. Bagi lelaki pula, mereka hanya mahu turun berat apabila rasa badan semakin menjadi tidak sihat.

Wanita juga lebih cepat berasa tidak puas hati dengan kenaikan badan mereka. Walaupun hanya naik sebanyak 5paun/2.2kg sahaja, mereka akan cepat-cepat memikirkan untuk menurunkan berat badan. Bagi lelaki pula, hanya selepas kenaikan 20paun/9kg baru mereka akan fikir untuk menurunkan berat badan. Ini biasanya kerana wanita selalunya terpengaruh dengan artis atau model yang kurus dan ramping, manakala lelaki pula lebih terpengaruh oleh ahli-ahli sukan yang kebanyakannya memang mempunyai saiz badan yang besar.

Bagi kaum lelaki, biasanya mereka akan mengambil lankah secara direct dengan menyenaraikan apa yang ingin dicapai dan langkah-langkah yang perlu diambil untuk mencapai apa yg mereka inginkan. Mereka biasanya akan memilih untuk bersenam dengan lebih kuat bagi menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Mereka akan bertanya,"Apa yang perlu saya ambil dan tinggalkan untuk turunkan berat badan?"

Berbeza untuk wanita pula, mereka lebih suka memlilih untuk diet dan senaman dalam menurunkan berat badan. Dan biasanya mereka akan cuba untuk mencari alasan untuk memberikan kelonggaran kepada rutin mereka. Antaranya, mungkin ada yg akan bertanya,"Boleh tak kalau saya ambil sedikit coklat dalam diet saya?"

Atas sebab perbezaan ini, adalah kurang baik bagi pasangan yang ingin menurunkan berat badan untuk bersaing. Sebagai contoh, keperluan kalori lelaki lebih tinggi daripada wanita. Sekiranya orang lelaki mengurangkan sedikit kalori bersamaan dengan kalori yg dikurangkan oleh wanita, mereka akan tetap cepat turun berat kerana keperluan kalori wanita yang lebih rendah. Lelaki hanya perlu kurangkan sedikit penambilan makanan dan masih lagi turun berat. Manakala wanita terpaksa lebih banyak berusaha untuk mengurangkan pengambilan makanan. Ini akan lebih mengecewakan wanita dalam pasangan itu, walaupun dia telah cuba sedaya upaya untuk mengurangkan pengambilan makanan.


Adalah penting bagi pasangan yang sama-sama ingin menurunkan berat badan, untuk memberikan sokongan antara satu sama lain. Lelaki seharusnya peka dengan lebih cepat sekiranya berlaku kenaikan berat badan, kerana ini akan meningkatkan risiko kesihatan. Walaupun dengan senaman berat akan membantu lelaki lebih cepat menurunkan berat badan, diet dan senaman pilihan wanita akan lebih memberikan kesan jangka masa panjang dari segi kesihatan.

Wanita pula patut cuba mengikut lelaki yang mana lebih fokus dengan goal mereka, dan akan membantu sekiranya mereka tidak mencapai berat badan yang diinginkan dalam masa yang diinginkan. Mereka akan lebih mudah untuk meneruskan usaha menurunkan berat badan sekiranya mereka lebih berpuas hati dengan perbezaan yang dirasai hasil daripada pilihan diet dan senaman yang telah dilaksanakan. Dengan lebih menekankan dari segi kesihatan, akan membantu wanita untuk lebih menerima keadaan tubuh badan masing-masing.

Translated from: Discover Good Nutrition

Friday, February 4, 2011

Shake Herbalife : Pilihan perisa shake sihat


Shake Herbalife: Pilihan untuk turunkan berat badan?

Seperti yang diketahui, produk utama dalam Herbalife yang paling penting untuk diambil ialah Formula 1. Walaupun dengan Formula 1 sahaja, seseorang boleh mendapat hasil penurunan berat badan. Hanya mengambil Formula 1 sebagai shake Herbalife untuk sarapan pagi sahaja, dapat membantu mengekalkan berat badan Dengan tambahan produk Herbalife yang lain seperti serbuk protein Formula 3, teh hijau teamix, atau Aloe Vera Concentrate, hasil yang diinginkan akan dapat dicapai dengan lebih cepat.

Bagi sesiapa yang ingin mencuba atau baru hendak memulakan langkah ke arah  menurunkan berat badan secara sihat antara salah satu pilihan yang boleh dibuat ialah pilihan perisa Formula 1. Di Malaysia, hanya terdapat lima jenis perisa sahaja iaitu Chocolate, Cappucino, Vanilla, Strawberry dan Tropical Fruits.

Oleh kerana aku selalu ditanya tentang apakah perbezaan antara perisa-perisa shake Herbalife ini, dan perisa manakah yang paling sedap, rasanya eloklah kali ini kalau aku ceritakan lagi serba sedikit mengenai pilihan perisa yang disukai, dan pandangan aku mengenai semua perisa Formula 1, memandangkan aku pun dah pernah rasa dan ada semua perisa Formula 1 ini.

Perisa pertama shake Herbalife, yang memang menjadi pilihan dan kegemaran aku sejak dari dahulu lagi ialah perisa Dutch Chocolate. Perisa ini juga merupakan perisa yang paling popular di kalangan pengguna produk Herbalife.

Sejak daripada aku mula menggunakan produk Herbalife, sehinggalah sekarang, perisa Formula 1 merupakan perisa shake Herbalife yang paling digemari, dan yang paling dekat dihati. Aku sentiasa akan memastikan yang perisa Chocolate ini sentiasa berada dalam stok samada diambil begitu sahaja, dengan Formula 3, atau dicampur dengan perisa-perisa lain. Walaupun terdapat perisa lain yang mungkin menjadi pilihan, tetapi perisa shake Herbalife Chocolate ni tetap menjadi pilihan no 1 dan sentiasa diingati.

Bagi sesiapa yang belum pernah merasa perisa Chocolate ini, bagi aku rasanya betul-betul seperti coklat yang pekat (maybe dark chocolate). Chocolate sedap kalau diambil sendirian, lebih sedap dengan Formula 3 (rasanya akan menjadi seperti sedikit berlemak). Chocolate juga sedap kalau dicampur dengan perisa lain seperi Strawberry dan Tropical Fruit untuk rasa buah-buahan, dan perisa Vanilla untuk rasa chocolate yang lebih sedap. Untuk sesiapa yang suka rasa pahit seperti Mocha, bolehlah campur dengan Cappucino

Perisa shake Herbalife seterusnya ialah Cappucino, iaitu antara perisa favourite di Malaysia juga. Rasanya agak pahit, sesuai dengan namanya iaitu kopi. Rasa pahit kopi dapat dikurangkan sedikit dengan Formula 3 dan juga F1 perisa Vanilla. Akan tetapi aku telah pun menemui campuran yang terbaik untuk aku ambil dengan Cappucino bagi mengurangkan rasa pahit itu iaitu dengan F1 perisa Strawberry. Memang sedap!

Perisa shake Herbalife  seterusnya yang aku suka ialah Tropical Fruit. Perisa ini sungguh wangi. Baunya ada yg kata seperti esen pisang. Bagi aku baunya memang fruity. Rasanya pun betul-betul seperti jus buah-buahan, minus rasa manis dan berlemak. Aku suka mengambil prisa Tropical Fruit ini sendirian dan juga dengan Formula 3. Bila dicampur dengan Chocolate atau Strawberry juga akan menghasilkan perisa yang sedap, mengurangkan rasa buah yang kuat itu.

Perisa Strawberry merupakan perisa yang baru aku rasa, dan mulai disukai. Aku mula mengambil Strawberry dengan Tropical Fruit, dan juga Strawberry dengam Chocolate. Tetapi bila aku cuba Strawberry sahaja pun, rasanya not bad. Masih boleh diterima, tetapi jangan expect rasanya macam Strawberry Yogurt Drink tu. Tapi kalau dicampur dengan susu, anda mungkin boleh dapat rasa yg sedap lebih kurang mcm yogurt drink tersebut.

Perisa shake Herbalife terakhir ialah Vanilla. Aku tak berminat untuk ambil perisa Vanila sendirian, kerana rasanya begitu plain, Tetapi perisa ini lebih sebagai compliment kepada perisa-perisa lain, dan juga paling sesuai untuk dicampurkan dengan bahan-bahan lain seperti ekstrak jus untuk menjadikannya satu hidangan milk shake yang sangat enak.

Pilihan perisa shake Herbalife adalah bergantung kepada diri anda masing-masing. Ada yang suka Chocolate, tak suka Cappucino. Ada yang hanya boleh ambil perisa Strawberry sahaja. Jadi, sekiranya anda baru hendak mencuba hidangan shake Herbalife yang sihat dan sedap ini, jangan jadikan pilihan perisa sebagai satu masalah atau halangan. Kemungkinan anda tidak suka dengan perisa yang anda baru cuba. Nasihat saya, berikan masa dan lama-lama anda akan jatuh cinta dengan shake ini. Atau terdapat 4 pilihan perisa lain yang akan dapat diterima oleh anda.

Ini kerana Herbalife telah memperkenalkan perisa-perisa shake Herbalife di Malaysia berdasarkan kepada tekak orang Asia. Anda mesti percaya yang salah satu perisa memang sesuai dengan anda. Terpulang sama ada anda betul-betul ingin mencubanya.

Jadi, kepada sesiapa yang masih ragu-ragu sama ada mereka produk ini sesuai untuk mereka, atau sama ada mereka boleh telah atau tidak shake sihat ini, nasihat aku ialah, belum cuba belum tahu.

Untuk mendapatkan shake Herbalife yang sihat dan sedap ini, boleh hubungi saya di no telefon 017-9360797.

Sunday, January 23, 2011

Terlalu Selesa?

Ye, itulah yang aku rasa selama ni....

Terlalu selesa sebab apa?

Terlalu selesa sebab dah turun berat yang banyak daripada 92kg kepada 74kg.

Ketika sampai di zon selesa ini aku telah lupa diri.
Ketika itu saiz baju bertukar daripada XL kepada L, saiz 48 kepada 40, dan semua pakaian dalam almari sudah berganti.

Sedangkan hakikatnya berat aku boleh turun lagi, dan perlu turun lagi.

Kadang-kadang bila semangat datang, turunlah ia ke 72kg. Tapi bila lupa diri, boleh naik hingga 76kg.

Jadi, sekarang ni aku dah nekad. Target terkini ialah 65kg.
Walaupun target ni bagi aku sangat susah untuk dicapai, ia bukanlah sesuatu yang mustahil.

Oleh sebab itu aku perlu meletakkan angka 65 sebagai target, supaya aku rasa lebih bersemangat dan betul-betul berusaha keras.

Mulai hari ini aku akan shake, shake, dan shake dengan Herbalife. Aku akan pastikan yang aku akan shake 2 kali sehari, atau lebih sekiranya perlu.

Jadi, azam aku untuk tahun 2011 ialah untuk capai 65kg.

Adakah ini bermakna aku terpaksa menukar lagi semua baju dalam almari?....



Penafian Tuntutan Ahli Bebas Herbalife

Disertakan Jenis-jenis Penafian Tuntutan dalam semua post blog Coach Bebas Herbalife Aziera Yazid:-

1. Kesemua Gambar Testimoni Atau Keberkesanan Produk:

"Keputusan Adalah Tidak Tipikal. Hasil Individu Mungkin Berbeza-Beza"

2. Kesemua Gambar Gaya Hidup Atau Pendapatan:

"Pendapatan Tertakluk Kepada Individu Digambarkan Dan Bukan Purata."

3. Kesemua Imej-Imej Produk Herbalife:

"Produk-Produk Ini Tidak Bertujuan Untuk Mendiagnos, Merawat, mencegah Atau Mengubat Mana-Mana Penyakit."

Coach Herbalife

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...