Coach Herbalife

Tuesday, October 5, 2010

To scale or not to scale


Kali ni nak kisahkan sedikit mengenai perangai orang dengan penimbang.

Ada orang yang malu dengan penimbang
Ada yang hari-hari pun nak timbang
Ada yang konsisten, dan setkan diri untuk menimbang seminggu atau dua minggu sekali

Mana yang paling baik sebenarnyaya?

Of course, orang yang tidak pernah menimbang ialah orang yang paling selesa dengan dirinya sendiri. Sama ada dia memang kurus, atau obese, dia telah menerima hakikat dengan berat badan dirinya dan tidak inginkan sebarang perubahan. Kalau berat tu memang kekal tak apalah. Tapi kalau berat semakin lama semakin naik tanpa disedari, atau diingini, ini akan mengundang bahaya di masa hadapan, kerana orang yang obese mudah mendapat penyakit.

Kalau nak turun banyak elok timbang seminggu sekali. Sebab, kalau penurunan terlalu perlahan akan menyebabkan anda mudah kecewa dan mungkin berputus asa. Ingatlah bahawa tahap kesihatan bukan ditentukan oleh penimbang semata-mata. Sedari perubahan pada diri sendiri. Betapa anda lebih bertenaga, dan rasa lebih sihat. Berapa banyak ukuran pinggang yang berkurang? Adakah anda kelihatan lebih menarik di hadapan cermin? Take note dengan perubahan diri dan perasaan anda sendiri.

However, sekiranya anda sedang maintain atau ada sedikit sahaja hendak diturunkan, menimbang dengan lebih kerap akan membantu anda untuk maintain dan tidak terlebih. Sebab bila kesedaran diri dah ada, anda sendiri akan tahu bila masa anda kena mula berdiet semula ketika berat semakin naik. Dan percayalah, menurut kajian, orang yang mempunyai penimbang, dan selalu menimbang berat tidak akan menjadi obese, selagi dia masih sedar dengan matlamat untuk kekal sihat.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...