Coach Herbalife

Wednesday, April 22, 2009

2 kali shake..susahnya sekarang ni :(

Aduhhh..kenapa sekarang ni susahnya nak maintain ambil Shake 2 kali sehari? Kalau macam ni, macamana nak turunkan lagi beberapa kg ni?

Entah kenapa susah betul nak menahan diri daripada godaan yang datang. Ajakan kawan-kawan pergi lunch, perlawaan suami untuk makan, kalau dulu semua tu boleh ku tepis dengan mudah. Tapi sekarang ni mudah betul tergoda.

Masa nak turunkan berat yang banyak daripada 92kg tu, senang je nak kawal diri dan disiplinkan diri. Memang ambil shake 2 kali sehari, maintain. Cuma sekali sekala je ambil sekali saje. Tapi sekarang ni banyak ambik shake untuk breakfast je. Masa di ofis pergi lunch dengan kawan-kawan. Konon-konon bertekad malam nak dinner dengan shake. Tapi...asyik kantoi je. Mungkir janji pada diri sendiri.

Minggu ni je memang everyday amik shake utk breakfast je. Hari ni pulak pergi ikut kawan ke McD. Untuk sedapkan hati, fikir dalam hati, takpe...sekali sekala je pergi. Actually aku tak pernah makan McD sejak ber Herbalife dari bulan 12 dulu tu. So konon-kononnya tak apalah hari ni amik McD. Pastu, amik kau. Sebiji Double Cheeseburger tu aku habiskan huhuhu.

Nasib baik petang ni dapat pergi kelas pilates. Tapi, lepas jemput aku pukul 7 tadi, suamiku bawak pergi ke pasar malam pulak...Siap dia tanya,"Tak nak beli apa2 ke?".

Aku cakaplah,"Ish..tadi dah makan McD".

Dia cakap," Ikutlah. Tapi bakso ni nampak sedap. Lain daripada yang menu biasa".

Kesudahannya masuklah bakso tu ke dalam perut aku ni untuk dinner huhuhu. Tak membantu langsung dalam pembuangan kalori drpd kelas pilates tadi.

Kesimpulannya, aku kena mulakan balik proses memotivasi diri sendiri. Kena janji pada diri sendiri untuk teruskan usaha untuk kurus dengan amik shake 2 kali sehari. Memang kadang-kadang tu, dalam usaha kita ada ups and downs. But we better not stay down.Kena motivate diri untuk bangun semula. Kena abaikan godaan-godaan yang datang.

Kadang-kadang kita ni mudah terpengaruh, contohnya bila orang cakap," Ala...oklah tu. Badan dah kurus. Tak yah kurus lagi. Nanti nampak cengkung sangat tak cantik." So, untuk sedapkan hati sendiri, aku pun fikir, oklah...slow2 turun pun tak apa. Kalau tak turun pun dah cantik dah...

Jadi sekarang kena tepis pemikiran macam tu. Kena balik kepada tujuan asal aku, untuk capai berat ideal dengan BMI paras normal. Supaya badan terus sihat. Lepas dah capai impian tu, barulah boleh maintain je.

1 comment:

  1. Ish ish ish.. saper laa yg nakal sgt tu goda akk g Mc D... teruk tol laa diorg tu... nnti sy warning diorg erk.. jgn goda akk dah... ekekekeke...tp seriously... akk dh cun dgn bentuk badan skrg... kalu maintain je pon dh ok... yg penting sihat.. betoi dak? :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...