Coach Herbalife

Thursday, June 10, 2010

Losing it With Jillian


I wonder, bilalah agaknya rancangan ni akan sampai kat Malaysia. Of course, mesti channel Hallmark 702 kot.

Bila baca preview di CalorieCount.com, agak menarik jugak cerita ni. Lagipun bila baca status Ms Jillian Micheals dalam facebook, banyak projek dia dalam rancangan ni.

'Losing It With Jillian' merupakan sebuah rancangan di mana Jillian akan melawat sesebuah keluarga dan tinggal bersama mereka selama seminggu untuk mengubah gaya hidup dan pemakanan mereka, completely. Antara siri yang dah ditayangkan di US ialah di mana Jillian duduk dengan keluarga yang mempunyai ibu dengan Diabetes Level 2 dan ayah yang dah meninggal 6 tahun lalu.

Walaupun latihan yang diberikan memang sangat ketat, berpadanan betullah denga label Jillian sebagai “America’s Toughest Trainer,” result yang ditunjukkan dalam siri terawal memang menarik.

Untuk setiap keluarga Jillian telah menekankan pada mereka yang setiap orang berhak dan boleh hidup dalam cara hidup sihat. Selain daripada senaman dalam gym, dia juga memperkenalkan pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan untuk semua ahli keluarga bergembira sambil mengeluarkan peluh. Jillian juga mengajar bagaimana cara untuk memilih barang makanan di supermarket ketika membeli groceries, supaya keluarga dapat menikmati hidangan yang menyihatkan dan sedap.

Walaupun rancangan ini belum sampai di Malaysia, dan kita belum berpeluang menontonnya, terdapat beberapa cara yang dicadangkan oleh website tersebut yang kita boleh mulakan dari sekarang, bagi mengamalkan cara hidup sihat dalam keluarga kita. Antaranya:-
  • Mengadap makanan secara bersama-sama dengan ahli keluarga yang lain. Ini dapat meningkatkan pengambilan makanan sihat, dan mengelakkan corak pemakanan tidak teratur terutama di kalangan remaja.
  • Mengambil lebih masa untuk aktiviti keluarga - aktiviti seperti bersiar bersama-sama dapat membakar kalori di samping mengeratkan perhubungan kekeluargaan.
  • Menyiapkan ruang makan di rumah supaya lebih sihat- dengan dekorasi seperti buah-buahan, dan mengisi peti sejuk dengan makanan jenis sihat sahaja.
  • Merancang 'hadiah kecil' untuk keluarga - seperti membeli hidangan bukan dalam kategori sihat tetapi dalam amaun yg sikit dan disorokkan. Hanya dikeluarkan sebagai suprise untuk dinikmati bersama-sama.
  • Membuat perancangan dan perlaksanaan bersama-sama secaa sedikit demi sedikit supaya perubahan dapat dilaksanakan dengan lebih realistik.
Jadi, sama-samalah kita tunggu rancangan ini di Malaysia ye, terutama untuk peminat rancangan The Biggest Loser. Sambil-sambil tu cuba bayangkan macamana agaknya kalau Jillian datang ke rumah kita. Apa agaknya perkara yang boleh kita ubah untuk ahli keluarga kita sendiri? hmmm......

3 comments:

  1. Menariknya rancangan ni!! Kalau akak teringin sangat nak tgk, ni ada torrent dia. baru 2 episode je. link dia yg ada kotak hijau bernombor tu.

    http://btjunkie.org/search?q=losing+it+with+jillian

    ReplyDelete
  2. Thanks Sarah for the link! Boleh lah try download and watch the show =)

    ReplyDelete
  3. Thanks kak..Sue pun mmg minat kat minah ni..heee

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...