Coach Herbalife

Wednesday, April 14, 2010

Kenapa saya tak makan nasi?

Sebab utama ialah kerana menurut mypyramid.gov, walaupun nasi putih merupakan sejenis serat, tetapi dia termasuk dalam kategori serat yang telah diproses (refined grain).

Refined grain ni telah melalui suatu jenis proses untuk menambah beberapa jenis vitamin bagi menambah jangka hayat, namun telah menghilangkan kandungan fiber, iron dan beberapa jenis Vitamin B. Antara jenis grain yg termasuk dlm kategori ini selain dari nasi putih ialah roti putih dan tepung putih. Maybe sebab kandungan fiber tu kurang, menjadikan kadang-kadang cepat lapar walau pun dah makan nasi sepingan, kan?

Oleh itu, kita kena bertukar kepada serat jenis whole grain yang mana masih mengekalkan kandungan fiber dan semua jenis serat kernel seperti bran, germ dan endosperm. (Please use wiki to check the definitions ye hehe). So jenis-jenis wholemeal adalah seperti oatmeal, brown rice, roti whole meal, tepung whole meal dan senang cakap, semua jenis makanan yg tertulis whole meal.

Selain daripada tu, bila kurang makan nasik, aku rasa lebih mudah berat turun. Bila rajin buat workout memang terasa dan nampak penurunan tu. Baik dari segi kekurangan inci dan kekurangan kg.

Lagi satu sebab ialah, saya dah jatuh cinta dengan ini:-

Kalau tak ada yang di atas ni, yang ini pun ok:

Tapi saya tidak melalui sebarang proses diet Atkins atau apa-apa ye. Sekadar berubah untuk pilihan makanan yang lebih sihat sahaja.

Yang paling penting, waktu pagi masih kekal setia dengan shake Herbalife.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...