Tuesday, April 27, 2010

Dukan Diet

Minggu lepas terbaca dalam surat khabar mengenai Diet jenis Dukan yang diamalkan oleh celebrity Hollywood macam Jennifer Lopez dan supermodel Gisele Bundchen, aku seperti orang lain berminat juga nak tahu apa jenis diet ni. Manakan tidak sedangkan buku Dukan Diet yg hanya akan dilancarkan pada 13 Mei ini pun, ramai yg dah buat tempahan awal di Amazon.com. Buku ini telah ditulis oleh Pierre Dukan, seorang doktor dan nutritionist dari Perancis, dan telah diterjemahkan kepada 10 bahasa termasuk English.

Lagipun,aku sempat melihat persembahan Jennifer Lopez dalam So You think You Can Dance Season 6 Finale, dan Wow! Memang lawa betul body dia. Macam tak percaya dia dah pernah melahirkan anak kembar tak lama dulu. Tengok gambar dia kat bawah ni.





Akhirnya aku memulakan pencarian dalam Internet mengenai diet ini. Kebetulan pulak, dalam Caloriecount.com juga telah menulis mengenai diet ini. So ini adalah maklumat berkaitan Diet ini yang perlu diketahui oleh sesiapa yang berminat untuk mencubanya.

Menurut website Dukan Diet, terdapat 4 fasa dalam diet ini iaitu:-

Fasa Serangan(Attack Phase): Fasa ini mengambil masa tidak lebih dr 10 hari yang mana pengamalnya hanya dibenarkan mengambil protein jenis semulajadi seperti daging lembu, ayam, turkey, ikan, makanan laut, telur, produk fat-free dan minum banyak air (Well, semua jenis diet memang patut minum banyak air). Karbohidrat seperti nasi atau roti tidak dibenarkan. Cuma pengamal boleh mengambil sedikit oat dlm hidangan yg memberkikan rasa cepat kenyang.

Fasa Penurunan Berat (Weight Loss Phase): Dalam masa 5 hari satu pusingan ini, pengamal diet dibenarkan mengambil protein dan sayuran tidak berkanji sehingga sampai ke berat yang diinginkan. Minum 2 Liter air setiap hari dan tidak boleh mengambil butter atau minyak.

Fasa Stabil (Stabilization Phase): Makan 1 serving buah-buahan, 2 keping roti whole wheat dan 1.5 oz keju setiap hari. 2 kali seminggu bolej ambil makanan berkanji sebanyak 5oz sahaja dan semua protein seperti sebelunya tanpa butter dan miinyak.

Fasa Bercuti (Cruise Phase): Boleh makan apa sahaja dalam 1 hari (protein only). Cadangan Dr Dukan ialah pada hari Khamis.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba diet ini sila cari lebih banyak info dan dapatkan fakta sebenar untuk mendapat kesan yang diinginkan. Tapi sebelum itu:-

Sebenarnya...

Dukan Diet ini merupakan diet yang pelik yang mementingkan pilihan makanan yg cerewer, pelan yg sama untuk setiap orang dan tidak dapat bertolak ansur dengan perubahan hidup. I sebenanrnya telah wujuk lebih dari 35 tahun , iaitu sejenis kaedah Protein-Sparing Modified Fast (PSMF). Melalui kaedah ini, dapat mengurangkan berat yang banyak dlm masa yg cepat, dan sesuai untuk org obese dengan masalah kesihatan. Karbohidrat dan lemak tidak dibenenarkan langsung dalam diet ini. Dalam kaedah PSFM, pesakit diawasi sari segi pengambilan vitamin dan mineral untuk mengelakkan ketidakseimbangan nutrien.

Oleh itu, walaupun banyak kisah kejayaan artis Hollywood dipaparkan dalam media, diet ini tidak digalakkan kerana ianya merbahaya.

Pastikan anda mengamalkan diet sihat seperti Herbalife untuk mencapai berat badan yang diinginkan.

Sunday, April 25, 2010

Mengawal berat badan dengan Herbalife dan bersenam

Sambungan kepada kisah saya selepas berjaya turun daripada 92kg kepada 74 kg dengan Herbalife*.

Bila berat dan turun dengan banyak dan bentuk badan pun dah nampak cantik, saya mula berasa sangat selesa dengan diri sendiri. Kadang-kadang saya ambil shake Herbalife untuk breakfast dan kadang-kadang tidak langsung.

Selepas berat badan saya berjaya turun kepada 74kg, saya mulai sedar perut saya masih bermasalah. Walaupun dah ambil Formula 3 dalam shake, saya merasakan bahawa saya perlukan kaedah yg lebih baik untuk mencantikkan bentuk badan saya, terutama di bahagian yg bermasalah. Saya mula belajar pergi ke kelas Pilates yang disyorkan oleh kawan sekerja.

Bagusnya kelas ni ialah kerana ia mengajar teknik pernafasan yang betul dan posisi yang betul ketika bersenam. Dalam kelas ni saya belajar cara menerima arahan yang betul drpd instructor dan kepentingan melakukan posisi yang betul bagi mendapatkan kesan yg maksimum daripada setiap gerakan yg kita lakukan. Saya berjaya pergi ke kelas ini dalam masa 2 bulan dan mengurangkan beberapa inci ukuran badan terutama di bahagian perut.

Walau bagaimanapun Pilates bukanlah merupakan sejenis senaman yang dpt mengurangkan kalori yg banyak. Ia lebih kepada membentuk badan dan memberi kebaikan kepada postur dan sistem dalaman badan kita, wanita terutamanya.

Tapi, masalah utama saya ialah masa. Nak pergi ke kelas Pilates 2 kali seminggu pun agak sukar. Saya terpaksa pergi selepas kerja dan menunggu suami tercinta menguruskan anak-anak. Nak pergi hujung minggu lagilah payahnya.

Lama-kelamaan bulan puasa pun menjelma aktiviti pilates pun terhenti. Semasa bulan puasa, dengan mengambil shake Herbalife sahaja semasa sahur, saya berjaya turunkan lagi berat.

Masalah timbul selepas raya, yang mana saya terus beraya sakan, cuti dari diet dan cuti dengan Herbalife. Undangan makan, majlis Hari Raya dan pilihan makanan yang tidak betul menyebabkan berat saya naik semula. Naik beberapa kg, double daripada yg diturunkan semasa bulan puasa. Keadaan menjadi lebih teruk semasa 2 minggu saya di UK pada Disembar tahun lalu atas urusan kerja menyebabkan cara pemakanan menjadi kucar kacir. Akhirnya berat saya bertambah lagi menjadi 78kg.

Oleh kerana risau berat akan bertukar kepada angka 80-an, saya mula tersedar dari kelekaan dan bertekad menurunkan balik berat saya. Saya mula ambil shake Herbalife 2 kali supaya berat saya dapat diturunkan semula.

Awal tahun ini merupakan masa saya berkenalan dengan senaman. Berdasarkan pengalaman dalam kelas pilates yg lalu, saya rasa saya berjaya buat home workout dengan hanya menggunakan DVD, di rumah dengan baik. Nanti saya akan ceritakan jenis-jenis video dan workout yang saya lakukan sekarang.

Sekarang ni berat saya dah menjadi 73kg. Saya rasa puas hati kerana berjaya mengawal berat badan sendiri dengan baik. I think this is what Herbalife is all about. It is to teach you on how to control yourself in making the right choice.Sebab itu saya selalu tegaskan, nak kawal berat badan sama susahnya dengan nak turunkan berat badan.

Sekarang ni saya hanya mengambil Shake Herbalife sebagai satu hidangan breakfast yang seimbang dan penuh khasiat. Saya dah boleh berhenti drpd mengambil shake Herbalife, but why should I? Ini merupakan satu supplement yang saya sediakan untuk tubuh saya.

Dengan bersenam dapat membantu saya membentuk tubuh badan dan otot untuk mencapai bentuk badan yang menarik dan menyelesaikan masalah saya di bahagian perut. Sebab inilah mereka yang dah lama dengan Herbalife akan masukkan aktiviti bersenam dalam jadual harian kerana kami semua merasakan perjuangan untuk menjadi kurus dan fit tetap perlu diteruskan.

Jadi, jangan risau kalau anda baru nak memulakan journey dengan Herbalife. Anda tak perlu beregantung dengan produk ini untuk selama-lamanya. Ia hanya merupakan pembantu yg paling berkesan di saat ada mahu menurunkan berat yang banyak tu, dan juga membantu anda mengawal berat badan dan memilih cara yg sihat. Hanya anda sahaja yg kenal dengan keperluan diri anda sendiri. Lama-kelamaan anda akan tahu kehendak diri anda dan akan memperolehi formula sendiri untuk mengawal berat badan.

Anda pun boleh merasakan pengalaman ini. Tujuan saya hanyalah untuk memberikan panduan kepada anda cara-cara menurunkan berat badan dengan Herbalife. Once anda dah berjaya turunkan berat anda itu, anda sendiri akan tahu di mana kelemahan anda dan boleh berjaya mengawal berat badan anda sendiri nanti.

Nantikan pula cerita saya memilih workout yang terbaik untuk saya. Sementara itu, boleh hubungi saya sekiranya ingin mendapatkan panduan menurunkan berat badan dengan Herbalife.


*Kesan penurunan adalah berbeza-beza. Hasil adalah tidak tipikal

Thursday, April 22, 2010

Menurunkan berat badan

Kalau anda seperti saya yang sukakan 'blog walking' iaitu membaca blog orang lain yang bagus untuk motivasi dan info, maka anda tentu akan menemui macam-macam jenis maklumat dan pengalaman orang lain, terutama dalam menurunkan berat badan, sekiranya itu yang menjadi fokus anda sekarang.

Kalau anda perasan, kebanyakan blog pengguna Herbalife, yang telah menggunakan Herbalife lebih daripada setahun, kebanyakan mereka sudah mula memasukkan aktiviti senaman atau workout dalam jadual harian mereka. Ini membuatkan anda tertanya-tanya, kalau ambil Herbalife ni kena bersenam ke baru dpt turun kan berat badan? Well, itulah yang selalu orang email dan tanya kepada saya ketika baru nak memulakan diet dengan Herbalife.

Jadi, oleh kerana saya pun salah seorang pengguna Herbalife yang telah menggunakan produk ini leih daripada setahun, nak masuk setahun setengah pun, maka biar saya terangkan dulu kenapa kita perlu masukkan senaman dalam jadual kehidupan kita.

Saya, macam orang lain juga dulu, memang tak suka bersenam. Kalau buat pun sekejap je lepas tu demotivated dan stop. Walaupun dulu saya selalu baca dan diberitahu, untuk turunkan berat kena bersenam dan diet. Itu sahaja formula yang ada. Tapi saya tidak pernah sedar kenapa 2 faktor itu saling berkait. Oleh itu kadang-kadang saya cuba jaga makan dalam seminggu dua. Lepas tu kadang-kadang saya join aktiviti aerobik, atau pergi jalan-jalan kat taman untuk keluar penuh. Tapi tu semua tak konsisten. Akhirnya saya jadi putus asa dan terus bahagia dengan berat badan saya macam tu.

Tapi selepas saya menggunakan produk Herbalife ni, saya mula dapat turun dengan banyak. Saya ikut betul-betul menu yang diberikan oleh coach saya, Stella dan tanpa senaman saya berjaya turunkan berat badan sebanyak lebih daripada 15kg. Kata-kata semangat dan panduan daripada coach memang penting supaya motivasi kita sentiasa tinggi dalam mendisiplinkan diri. Oh ya, saya dan coach hanya berhubung secara online sahaja. Tapi itu sudah memadai buat saya. Sebab saya tahu dia akan sentiasa ada pada masa saya perlukan dia.

Okay, ini cerita saya tahun lepas bila berjaya turun daripada 92kg hingga 74kg! Menarik kan? Tapi kenapa sekarang saya sudah mula bersenam, dan bagaimana saya semakin menyukainya? Tunggu post akan datang ye ;)

p/s: Saya masih menggunakan Herbalife sebagai satu cara mengawal berat badan saya. Dapatkan maklumat berkaitan mengawal berat badan dengan menghantar email kepada saya.

Monday, April 19, 2010

Telur putih sahaja?


Dalam menurunkan berat badan, pemilihan makanan yang betul adalah penting. Antara sumber protein yang baik ialah telur. Jadi, kebanyakan orang yang sedang berdiet akan memilih untuk mengambil putih telur sahaja.

Antara resepi menarik boleh anda makan dengan putih telur ialah: 4 biji telur(putih sahaja) dicampur dengan sedikit garam dan bawang putih. Pukul dan goreng seperti membuat omelet biasa. 4 biji telur putih ini hanya 68 kalori sahaja, bagus kan?

Untuk pengetahuan anda, putih telur dari sebiji telur hanya 17 kalori sahaja, tetapi kalori untuk sebiji telur penuh ialah 70 kalori. Dengan meninggalkan kuning telur, anda telah membuang kandungan lemak dan koletsrol, dan memilih protein baik sahaja.

Walau bagaimanapun, ada juga orang yg rasa agak rugi untuk mengambil putih telur sahaja tanpa kuning. Antara menu yang anda boleh buat ialah: 2 keping roti whole grain dibakar. 1 keping keju rendah/tanpa lemak dan sebiji telur = 200 kalori sahaja. Sedapnya cicah roti dengan telur kunign yang tak berapa masak ye, ada orang panggil telur goyang.

Kepada mereka yang tak boleh tinggalkan telur kuning maybe boleh pilih jenis yang tinggi kandungan Omega-3.

Kepada mereka yang ingin masukkan telur ke dalam menu makanan diet anda, anda boleh pilih untuk makan telur putih sahaja atau the whole egg. Telur putih sahaja sebenarnya tiada nilai nutrisi yang banyak, tetapi telur kuning yang mempunyai separuh daripada kandungan protein dan semua nutrien dalam telur.

Apa yang anda boleh buat ialah dengan membuat scramble egg dengan 2 biji telur + 2 putih telur sahaja. Ini mengekalkan kandungan nutrien yang anda perlukan, di samping mengurangkan kalori.

Pilihan menu di tangan anda. Apa yang pasti anda faham pembahagian nutrien antara putih telur dan kuning telur.Boleh baca di sini.

Friday, April 16, 2010

Lose weight tips from Hollywood



Semalam sempat tertengok cerita mengenai artis-artis Hollywood yang berjaya turunkan berat badan dan dapatkan bentuk badan yang menarik semula. Walaupun kita tak boleh samakan situasi kita dengan mereka semua yang sememangnya banyak duit dan boleh dapat apa jua yang diorang nak, at least beberapa tips yg dapat dari situ memang boleh membantu.

Menurut salah seorang personal trainer drpd kalangan artis tu, untuk dapatkan bentuk badan yang menarik, tidak boleh dengan senaman yang target pada specific parts of the body. Maknanya kalau kita nak kempiskan perut macam Britney Spears kita buat crunches 1000 kali pun tanpa excersize lain agak susah nak dapat, atau mungkin tak dapat kot. Apa yang penting ialah kita kena include senaman jenis kardio, dan juga diet yang betul.

Diet yang paling banyak diamalkan oleh artis Hollywood ialah dengan mengurangkan karbohidrat dan mengurangkan lemak. Protein sangat ditekankan untuk membentuk badan dengan cantik. Oleh itu, dengan menambahkan Formula 3 Herbalife, dalam diet dan shake, memang sangat membantu untuk mendapat tubuh badan yang cantik.

Selain daripada itu, cara yang terbaik untuk merasai kesan penurunan badan bukan melalui pita pengukur atau penimbang berat, tetapi dengan menggunakan baju lama kita seeloknya yang bersaiz kecil, dan mencubanya selalu. Dengan cara ini, bila berat badan kita kita menjadi semakin kurang dan ukuran inci iaitu lemak pada badan pun berkurangan, kita akan dapat merasa baju itu semakin lama menjadi semakin muat, atau semakin longgar. Ini akan lebih meningkatkan motivasi kita untuk meneruskan usaha mendapat berat badan ideal.

Walaupun artis-artis Hollywood ini mampu mengupah personal trainer untuk excersize dan diet mereka, janganlah rasa itu salah satu faktor untuk berjaya. Sekiranya ada yang berminat mendapatkan berat bdan ideal dengan Herbalife, saya sedia memberi panduan dan nasihat sepanjang masa sehingga anda mendapat berat badan yang diinginkan.

Boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai diet dengan Herbalife.

Wednesday, April 14, 2010

Kenapa saya tak makan nasi?

Sebab utama ialah kerana menurut mypyramid.gov, walaupun nasi putih merupakan sejenis serat, tetapi dia termasuk dalam kategori serat yang telah diproses (refined grain).

Refined grain ni telah melalui suatu jenis proses untuk menambah beberapa jenis vitamin bagi menambah jangka hayat, namun telah menghilangkan kandungan fiber, iron dan beberapa jenis Vitamin B. Antara jenis grain yg termasuk dlm kategori ini selain dari nasi putih ialah roti putih dan tepung putih. Maybe sebab kandungan fiber tu kurang, menjadikan kadang-kadang cepat lapar walau pun dah makan nasi sepingan, kan?

Oleh itu, kita kena bertukar kepada serat jenis whole grain yang mana masih mengekalkan kandungan fiber dan semua jenis serat kernel seperti bran, germ dan endosperm. (Please use wiki to check the definitions ye hehe). So jenis-jenis wholemeal adalah seperti oatmeal, brown rice, roti whole meal, tepung whole meal dan senang cakap, semua jenis makanan yg tertulis whole meal.

Selain daripada tu, bila kurang makan nasik, aku rasa lebih mudah berat turun. Bila rajin buat workout memang terasa dan nampak penurunan tu. Baik dari segi kekurangan inci dan kekurangan kg.

Lagi satu sebab ialah, saya dah jatuh cinta dengan ini:-

Kalau tak ada yang di atas ni, yang ini pun ok:

Tapi saya tidak melalui sebarang proses diet Atkins atau apa-apa ye. Sekadar berubah untuk pilihan makanan yang lebih sihat sahaja.

Yang paling penting, waktu pagi masih kekal setia dengan shake Herbalife.

Sunday, April 11, 2010

My Diet Profile


Setelah mengikut online form dalam CalorieCount.com untuk mengetahui jenis profile diet, hasilnya ialah aku merupakan seorang Excessive Eater. Ini merupakan sebab kenapa berat badan aku boleh jadi sangat overweight dulu, dan dengan mengenalpasti kelemahan dalam diet jugalah dapat mengelakkan daripada berat naik semula.

Excessive Eater


You tend to overeat, which is very common in our society. As published in the Journal of Nutrition, Education, and Behavior, the amount of food we consume is proportional to the amount of food we get served. Unfortunately, the portions in restaurants and the size of products in supermarkets have both grown tremendously over the years. Super size, anyone?

Your Eating Habits
Despite the amount of food that you consume, your diet is most likely not nutritionally balanced and does not meet your daily values of essential nutrients, vitamins and minerals. There is commonly a link between satiety and health - foods rich in fiber and that tend to fill you up quickly are usually better than foods that you can eat a lot of.

The Solution
Calorie counting and food journals are an effective method against overeating. They help you understand where your calories come from, and which foods you should be careful with. Also, it's a good idea to add some exercise to your daily routine. This will not only increase your calorie allowance, but it will improve your health and make you feel great!

Additional Factors
As a busy mom, your priorities are such that you always come last, and this has resulted in some extra weight over the years. Your kids are the most important thing in the world for you, and this has shifted your focus too much in their direction, so that you neglected yourself. In addition, your busy schedule makes it hard to take enough time for healthy eating and exercising.

Your weight loss success depends heavily on the cooperation of the people around you. They must allow you a little bit more time for yourself, and you could also ask some of your friends and relatives to help out with the daily workload. Last but not least, remember to ask your partner for as much support as possible. After all, your success in weight loss is just as much in his interest as it is in yours!


Berdasarkan analisis profile diet ini, adalah didapati bahawa kebanyakan orang jenis Excessive Eater akan menghabiskan jumlah makanan yang dihidangkan kepada kita. Walaupun portion yang diberikan adalah besar, kita akan tetap menghabiskan semua makanan dalam pinggan walaupun sudah kenyang!

Excessive eater perlu memilih jenis makanan yg diambil, bukan setakat untuk mengenyangkan perut sahaja, tetapi juga bagi memberikan vitamin dan nutrien yg diperlukan oleh tubuh,

Kiraan kalori harian merupakan satu kaedah yang sangat berguna untuk mengetahui bilangan kalori yg diambil setiap hari, dan mengawal supaya tidak melebihi daripada jumlah kalori seharian yang dibenarkan. Dengan melakukan senaman, dapat membantu mengurangkan kalori yang diambil setiap hari.

Kejayaan untuk menurunkan berat badan juga banyak bergantung kepada orang sekeliling. Kita patut minta bantuan daripada kawan dan saudara mara untuk membantu dalam melaksanakan tugasan seharian selain mempunyai masa untuk menjaga diri sendiri. Sokongan daripada pasangan kita amatlah penting.

Berdasarkan analisa ini, aku mengambil keputusan untuk meneruskan beberapa langkah baik yang telah dilaksanakan, dan cuba berubah lagi ke arah yang lebih baik:-
1. Membuat appointment untuk bersenam.
2. Menukar menu kepada jenis makanan sihat.
3. Kawal portion pengambilan makanan.
4. Mengubah menu daripada 3 kali sehari kepada 5-6 kali sehari mengikut keperluan.
5. Konsisten, konsisten dan konsisten.



Maybe next time aku boleh bercerita lanjut mengenai amalan baik ini. Untuk sekarang, anda muungkin boleh ke laman web tersebut untuk mengetahui jenis profile diet anda sendiri dan kenal pasti kelemahan diri dalam berdiet.

Aku akui dengan kelemahan dulu, berat menjadi sangat tinggi. Nasib baiklah dengan Herbalife, banyak berat berjaya diturunkan. Cuma sekarang, usaha untuk mengekalkan berat badan perlu terus dilaksanakan untuk mendapat berat badan yang diinginkan.

p/s: Ketahui cara menguruskan berat badan dengan Herbalife di sini.

Penafian Tuntutan Ahli Bebas Herbalife

Disertakan Jenis-jenis Penafian Tuntutan dalam semua post blog Coach Bebas Herbalife Aziera Yazid:-

1. Kesemua Gambar Testimoni Atau Keberkesanan Produk:

"Keputusan Adalah Tidak Tipikal. Hasil Individu Mungkin Berbeza-Beza"

2. Kesemua Gambar Gaya Hidup Atau Pendapatan:

"Pendapatan Tertakluk Kepada Individu Digambarkan Dan Bukan Purata."

3. Kesemua Imej-Imej Produk Herbalife:

"Produk-Produk Ini Tidak Bertujuan Untuk Mendiagnos, Merawat, mencegah Atau Mengubat Mana-Mana Penyakit."

Coach Herbalife

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...